FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izdanje Podravkinih obveznica vrijedno 375 milijuna kuna

ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Izdanje Podravkinih obveznica vrijedno 375 milijuna kuna
ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Izdanje Podravkinih obveznica vrijedno 375 milijuna kuna

HINA - Financijski servis

Koprivnička prehrambena industrija Podravka izdala je korporativne obveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 375 milijuna kuna, koje na naplatu dospijevaju 2011. godine, a čiji kupon nosi kamatnu stopu od 5,125 posto godišnje, objavili su danas Privredna banka Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka, koji su agenti izdanja i uvrštenja ovih obveznica u Prvu kotaciju Zagrebačke burze.

Ovo izdanje predstavlja prvo kunsko korporativno izdanje obveznica (izuzev bankarskih institucija), a Podravka je do ovog izdanja obveznica izdala osam tranši komercijalnih zapisa i inauguralno izdanje obveznica (u veljači 2004.), ukupnog nominalnog iznosa 27 milijuna eura i dospijeća 2007. godine.

Dio sredstava prikupljenih izdanjem novih obveznica Podravka je iskoristila za prijevremeno refinanciranje spomenutih obveznica iz 2004. godine, što je također prva transakcija takve vrste u Hrvatskoj.

Ukupno je otkupljeno i poništeno 26.839.097 eura nominalnog iznosa 'starih obveznica', odnosno 99,40 posto njihovog inicijalnog iznosa, što znači da će od 18. svibnja ove godine u Prvoj kotaciji Zagrebačke burze u optjecaju biti još 160.903 eura nominalnog iznosa tih obveznica.

Agenti izdanja ističu da su nove obveznice Podravke izazvale interes širokog spektra investitora, što je vidljivo iz njihove strukture. Banke su tako upisale 33,52 posto vrijednosti izdanja, investicijski fondovi 23,99 posto, mirovinski fondovi 13,6 posto, osiguravajuća društva 3,28 posto, a ostali investitori 25,61 posto nominalnog iznosa novog izdanja.

Nove Podravkine obveznice će u Prvu kotaciju Zagrebačke burze biti uvrštene u petak, 19. svibnja.

Ovim izdanjem, kaže se u priopćenju agenata, nastavljena je izrazita aktivnost tržišta dužničkih vrijednosnih papira u 2006. godini, na kojem je već izdano devet tranši komercijalnih zapisa, druga tranša državnih kunskih obveznica dospijeća 2015. godine te jedno izdanje kunskih obveznica financijskih institucija (RBA).

"Iako kamatne stope karakterizira trend laganog rasta, situacija na tržištu kapitala još je uvijek povoljna te je za očekivati da će se i u idućem razdoblju sve više kako postojećih, tako i novih izdavatelja financirati putem izdavanja dužničkih vrijednosnih papira na hrvatskom tržištu kapitala", navodi se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙