FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izdavanje municipalnih i korporativnih obveznica Rijeke

ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Izdavanje municipalnih ikorporativnih obveznica Rijeke
ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Izdavanje municipalnih i korporativnih obveznica Rijeke

HINA - Financijski servis

Grad Rijeka tek je djelomično zadovoljan sa suglasnošću Vlade kojim se tom gradu odobrava zaduženje izdavanjem municipalnih obveznica od 180 milijuna kuna, pa će planirane projekte od ukupno 300 milijuna kuna financirati i korporativnim obveznicama i javno-privatnim partnerstvom, priopćeno je danas iz Ureda Grada.

Pripreme za izdavanje municipalnih, kao i korporativanih obveznica i javno-privatno partnerstvo su u tijeku.

Riječka gradska uprava tražila je suglasnost za izdavanje municipalnih obveznica od 300 milijuna kuna kojima bi se financirali kapitalni projekti kao što su izgradnja cesta, dvoransko plivalište, komunalna infrastruktura, sportska dvorana i nova zgrada gradske knjižnice.

Prvi zahtjev iz 2005. nije odobren, pa je Vladi ove godine upućen i drugi zahtjev za izdavanje municipalnih obveznica.

Vlada je potkraj travnja ove godine odobrila zaduživanje Rijeke na domaćem tržištu kapitala od 180 milijuna kuna. Fiksna kamatna stopa bila bi od 3,875 posto do 4,125 posto, a rok dospijeća 10 godina nakon izdavanja prve tranše obveznica.

Novac se može koristiti za financiranje kapitalnih projekata - u 2006. se može koristiti 60 milijuna kuna, u 2007. još 60 milijuna kuna, a preostalih 60 milijuna kuna može se koristiti najranije od siječnja 2008.

Poslove agenta i pokrovitelja izdanja obavljat će Privredna banka Zagreb, a datum izdavanja obveznica bit će naknadno određen.

Grad Rijeka osnovao je radnu skupinu za prikupljanje podataka i dokumentacije za izradbu Prospekta izdanja municipalnih obveznica koji treba odobriti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, što je preduvjet izdavanja obveznica.

U priopćenju se još navodi da stopa zaduženja Rijeke iznosi oko 7 posto prošlogodišnjih proračunskih prihoda te da je ona među najmanje zaduženim jedinicama lokalne samouprave.

Najveća stopa mogućeg godišnjeg zaduženja je 20 posto prihoda jedinice lokalne samouprave u prethodnoj godini.

Iz riječke gradske uprave napominju da je udjel zaduženja lokalne samouprave u zaduženju države neznatan, oko 2 posto, te da se lokalne jedinice mogu zaduživati samo za kapitalne projekte, a da se država zadužuje radi financiranja deficita i otplate kredita.

Stoga u riječkog gradskoj upravi smatraju da je "očita restriktivna politika Vlade prema jedinicama lokalne i područne samouprave", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙