FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vir: uklonjene prve kuće; mađarski investitori prosvjeduju

VIR, 17. svibnja 2006. (Hina) - Bageri Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uklonili su jutros prve bespravne objekte na Viru, a akcija je počela rušenjem kuća u vlasništvu mađarskih investitora.
VIR, 17. svibnja 2006. (Hina) - Bageri Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uklonili su jutros prve bespravne objekte na Viru, a akcija je počela rušenjem kuća u vlasništvu mađarskih investitora.

Odmah pokraj kuća na otvorenom improviziranu konferenciju za novinare održala je predstavnica investitora iz Mađarske Krisztina Vass koja je rekla da ta akcija može rezultirati "teškim pa i tragičnim posljedicama". "U kućama su stvari velike vrijednosti, a možda u ponekima ima i ljudi", izjavila je.

Rekla je da su investitori od mađarskog veleposlanika u RH dobili obavijest kako se neće rušiti gotove kuće, a po njezinim riječima, mađarskom veleposlaniku je to obećanje dala ministrica Marina Matulović Dropulić.

Mađari su kuće gradili 2002., prije Vladine uredbe o zaštićenom obalnom pojasu, stoga smatramo da ih je potrebno legalizirati, rekla je predstavnica mađarskih investitora.

Ustvrdila je da postoji diskriminacija, jer se ruše kuće Mađara, ali ne i one u vlasništvu Hrvata.

Po njezinim riječima, mađarski investitori gradili su na građevinskom zemljištu i platili sve dažbine vlastima u Hrvatskoj. "Kada smo gradili, dobili smo obećanje da će sve biti sređeno, no sada se naši objekti ruše", rekla je Vass.

"Tražimo da se zaustavi rušenje barem dok se vlasnici apartmana ne pojave i ne pokupe vrijednosti iz kuća", dodala je.

Ona je u priopćenju, koje je podijelila novinarima, istaknula da su među vlasnicima objekata brojni ugledni i utjecajni mađarski državljani, predstavnici Mađarske u svjetskoj i europskoj diplomaciji, značajni poduzetnici, od kojih je većina nakon kupnje objekata na Viru imala namjere i dalje ulagati u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj vlada pravna nesigurnost i stoga se ne isplati ulagati", tvrdi se u priopćenju.

Predstavnica mađarskih investitora nije željela odgovoriti po kojoj cijeni su kupili zemljište i po kojoj cijeni su prodavali apartmane u tim objektima te je izrazila nadu da će akcija ipak biti obustavljena.

Na terenu u uvali Slatina na otoku Viru velik je broj policajaca koji osigurava tu akciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙