FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vir: Rušit će se 50-tak bespravnih objekata

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić najavilaje u ponedjeljak da će se ovog tjedna na otoku Viru rušiti 50-takbespravno sagrađenih objekata, koji se nalaze na pomorskom dobru i upodručju od 70 metara od mora u neizgrađenom dijelu građevinskogpodručja.
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić najavila je u ponedjeljak da će se ovog tjedna na otoku Viru rušiti 50-tak bespravno sagrađenih objekata, koji se nalaze na pomorskom dobru i u području od 70 metara od mora u neizgrađenom dijelu građevinskog područja.

"Ne mislim da će se tim rušenjem riješiti sve, jer će biti još nekih objekata koji će se morati ukloniti, ali je i poticaj da se 8500 objekata može legalizirati veliki korak naprijed", rekla je ministrica Matulović-Dropulić na konferenciji za novinare.

Neće se rušiti nikome kome je to "jedini krov nad glavom", rekla je te dodala da se na Viru "radi u pravilu i u 99 posto slučajeva o rušenju vikendica, a ne o kućama za stanovanje".

Od tih 50-tak objekata koji će se rušiti je 12 temelja i deset nedovršenih objekata, rekla je Matulović-Dropulić. Radi se o oko 23 objekata hrvatskih državljana, 18 objekata mađarskih državljana, jednom slovenskog i šest objekata državljana BiH, rekla je.

Ministrica je Viranima poručila da moraju shvatiti da se Ministarstvo prema svima ponaša jednako, i da je rušenje najteže, ali se u Hrvatskoj mora uvesti red. Rekla je da je zadovoljna da se blizu 80 posto prostornih planova na području Hrvatske dovelo do kraja i da će ubrzo svi planovi biti donešeni.

Ministarstvo je na Viru ostavilo otvorenu mogućnost da se preostalih 150 objekata koje je inspekcija Ministarstva još u ožujku predvidjela za rušenje legalizira, rekla je Matulović-Dropulić.

Na Viru je u javnoj raspravi na predloženi prostorni plan zaprimljeno 775 primjedaba koje se mogu svrstati u tri skupine - da se sve pretvori u građevinsko područje, da se može graditi i na pomorskom dobru i da se veličina parcela koja je definirana za izgrađeni dio građevinskog područja unese i u neizgrađeni dio, rekla je.

Dodala je kako je sigurno da se ne može planirati nešto izvan Zakona i izvan Uredbe o zaštićenom obalnom području.

Rekla je da je s načelnikom općine Vir Kristijanom Kapovićem u kolovozu 2005. dogovoreno da se dio državne ceste pretvori u lokalnu, jer državne ceste imaju uže koridore, pa se tako omogućilo da se 200 objekata koji se nalaze uz cestu legaliziraju, ali da načelnik još nije podnio zahtjev Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙