FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Mediji šute o kulturnoj revoluciji

PEKING , 16. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Kineski tisak u utorak jezataškao bilo kakvu informaciju o 40. godišnjici pokretanja Kulturnerevolucije koja je u toj zemlji rezultirala desetgodišnjim kaosom,milijunima žrtava i još uvijek je tabu tema u zemlji u kojoj je idalje na vlasti Komunistička partija.
PEKING , 16. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Kineski tisak u utorak je zataškao bilo kakvu informaciju o 40. godišnjici pokretanja Kulturne revolucije koja je u toj zemlji rezultirala desetgodišnjim kaosom, milijunima žrtava i još uvijek je tabu tema u zemlji u kojoj je i dalje na vlasti Komunistička partija.

Ni tisak, ni ostali mediji nisu su se u utorak osvrnuli na direktivu o "lovu na vještice" koju je 16. svibnja 1966., izdao veliki diktator Mao Ze Dong, pozvavši na protjerivanje "nepoželjnih elemenata" iz društva, što je rezultiralo desetogodišnjim kaosom u zemlji i milijunima žrtava.

U utorak ujutro u Kini nije bilo moguće na internetskim stranicama otvoriti nijednu stranicu nakon upisivanja ključnih riječi "Kulturna revolucija".

Prošli je tjedan glasnogovornik kineske vlade rekao kako je o tome razdoblju "već sve rečeno".

Proteklih tjedana kineski su mediji, posebno časopisi, objavili nekoliko napisa o Velikoj proleterskoj revoluciji koju je deset godina provodila komunistička partija na čelu s Maom.

Mao Zedong je proglasio da kineska revolucija nije uspjela jer se komunizam nije sasvim usadio u svijest ljudi te i u najvišim državnim organima ima kadrova koji nisu shvatili bit komunizma što će ispraviti "kulturna revolucija". Smijenjeni su članovi tadašnje vlade i pokrenut progon ponajprije intelektualaca, sveučilišnih profesora a zatim i ostalih nepodobnih koji su bili javno prokazivani kao izdajice, mučeni i ubijani.

Mao je umro u rujnu 1796., a njegov nasljednik Hua Guofeng je naredio uhićenje "četveročlane bande" (među kojm je i Maova udovica Jiang Qing) za koje se samtra da su bili glavni stratezi desetljeća čistki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙