FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader odbacio mogućnost Faberova povlačenja

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader odbacio jedanas mogućnost povlačenja Vladimira Fabera s dužnosti načelnikaPolicijske uprave Slavonsko-baranjske županije.
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader odbacio je danas mogućnost povlačenja Vladimira Fabera s dužnosti načelnika Policijske uprave Slavonsko-baranjske županije.

To doduše, nije moj posao, ali koliko znam ministar unutarnjih poslova ne razmišlja o tome, rekao je Sanader na Hrvatskom radiju, gdje je gostovao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem.

Političko tijelo, kao što je županijska skupština, naglasio je, ima pravo na savjetodavno mišljenje o načelniku policije, ali nema pravo odlučivati o njemu, odluku o tome donosi ministar.

Predsjednici države i Vlade suglasili su se da 'slučaj Glavaš', odnosno skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu zbog optužbi za ratni zločin protiv civila, ne treba dovoditi u politički kontekst, te da pravosuđe mora biti izvan političkih pritisaka.

Ovdje o politici ne može biti govora, rekao je Sanader, navodeći da je o mogućnosti da se Glavaša procesuira bilo govora prije nego se razišao s HDZ-om.

Ne bih uzeo za pravo to komentirati, radi se tek o skidanju imuniteta, rekao je predsjednik države, poručivši kako institucije moraju raditi svoj posao, te kako jedino što očekuje da sud donese na zakonu osnovanu presudu i da ona bude pravedna.

Dvojica predsjednika nisu se željela upuštati u procjene hoće li 'slučaj Glavaš' 'povući' otvaranje nekih drugih slučajeva, primjerice 'slučaja Sisak'?

Ne mogu komentirati što će učiniti državno odvjetništvo, koje je nezavisno tijelo, rekao je Sanader, dodavši da svi zločini moraju biti procesuirani da bi istina o Domovinskom ratu zasjala u još većem sjaju.

Mogu se pojaviti još neki slučajevi, ali to ne znači da će se bilo tko iz izvršne ili zakonodavne vlasti miješati u tu proceduru, rekao je Mesić.

Kazao je i kako nema podataka da se Državno odvjetništvo ili Haaški tribunal bave Tomislavom Merčepom i Đurom Brodarcom o čemu su špekulirali mediji.

Ta tijela nisu dužna o tome mene informirati, dodao je Mesić.

Najveći dio posla u procesuiranju ratnih zločina je obavljen i ne očekuje da će biti novih spektakularnih slučajeva, ali moguće je uvijek da se nešto dogodi, jer ratni zločin ne zastarjeva, rekao je Mesić komentirajući podizanje optužnice protiv 52 osobe koje je Državno odvjetništvo optužilo za zločine protiv hrvatskog stanovništva u Sotinu i Berku.

Mesić i Sanader suglasni su da da još uvijek ima nalogodavaca, prije svega iz redova generala tzv. JNA koji su zapovijedali granatiranje hrvatskih gradova, a koji nisu kažnjeni.

Koja je logika da odgovaraju izvršitelji, a ne oni koji su bili u vrhu zapovjednog lanca, upitao je Mesić, spominjući generale JNA Kadijevića, Adžića itd.

Premijer Sanader potvrdio je da će Vlada podmiriti dug obrane generala Rahima Ademija pred Haaškim sudom, a koji iznosi oko 90 tisuća eura.

Vlada može plaćati obranu pred Haaškim sudom, ali po hrvatskim zakonima ne može plaćati obranu generala koji se brane u Hrvatskoj (čiji su slučajevi iz Haaga prebačeni u Hrvatsku), rekao je Sanader. Dodaje da postoje i drugi izvori financiranja, da je čuo i da će pozdraviti najave da bi obranu ne samo za generala Gotovinu, nego i druge plaćala Zaklada za istinu o Domovinskom ratu.

Svaka odluka građana Crne Gore za nas će biti legalna i legitimna, kazao je predsjednik Mesić upitan za referendum o samostalnosti Crne Gore koji će se održati 21. svibnja.

Odluče li se građani na referendumu za samostalnost, premijer Sanader najavljuje da će Hrvatska priznati Crnu Goru zajedno s EU.

Opovrgnuo je špekulacije da Vlada navodno tajno dogovara potpis spornog članka 98. sporazuma o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙