FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 14. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

BLEIBURG - Potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić danas je na obilježavanju spomendana bleiburškim i žrtvama križnog puta poručila da "moramo reći tko su bili počinitelji, a tko nalogodavci te osuditi i kazniti zločin". Nije dovoljno okupiti se samo jednom godišnje na Bleiburškom polju, položiti vijence i zapaliti svijeće nego treba uključiti sve institucije kako bi se do kraja rasvjetlila istina o stradanju na Bleiburgu, istaknula je potpredsjednica Hrvatskog sabora pod čijim se pokroviteljstvom obilježava spomendan. Podsjetila je da je 50 godina nakon Drugog svjetskog rata prešućivana istina o tome, a da je Bleiburg mjesto gdje se uči hrvatska povijest i jedinstvo na kojem su se danas okupili brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, BiH i iseljeništva. Na obilježavanju spomendana žrtava blajburških i križnog puta okupilo se prema novinarskim procjenama oko 7000 ljudi.

ZAGREB/VELIKO TRGOVIŠĆE - U povodu 84. rođendana prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su na njegov grob na Mirogoju položila izaslanstva Hrvatskog sabora, predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mladeži HDZ-a. Na čelu izaslanstva HDZ-a bila je zamjenica predsjednika te stranke Jadranka Kosor, a na čelu saborskog izaslanstva Ivan Jarnjak. Vijenac su na grob položili i članovi obitelji Franje Tuđmana. Izaslanstva HDZ-a položila su danas vijence i zapalila svijeće i ispred biste dr. Franje Tuđmana u dvorištu njegove rodne kuće u Velikome Trgovišću. "Premijer Sanader i ja napravit ćemo sve da se poprave odnosi između vrha HDZ-a i obitelji Tuđman jer je došlo do nekih političkih razilaženja. Tuđman je za HDZ bio i ostao utemeljitelj stranke i hrvatske države. Naša najbolja zahvala prvome hrvatskome predsjedniku bit će ako učinimo sve da Hrvatska napreduje i da građani u njoj bolje žive", kazao je glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

SPLIT - Pučkom feštom pod nazivom "Marjane, naš Marjane" danas je proslavljen Dan Marjana - simbola grada Splita. Na pozornici kod Zoološkog vrta održan je središnji program. Nastupala su splitska kulturno-umjetnička društva, a najviše je bilo dječjih grupa i mažoretkinja. Građane, kojih je zbog kiše bilo nešto manje nego što se očekivalo, pozdravio je predsjednik Društva "Marjan" Ivo Lozić, koji je tom prigodom rekao da se Marjan od godine 1903. neprekidno i organizirano čuva. Također je upozorio na sve veću betonizaciju i čestu bespravnu izgradnju na padinama Park-šume Marjana. Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić pozdravio je građane te rekao kako se neće dopustiti da se ograđeni, zaštićeni dio Marjana na bilo koji način devastira.

OSIJEK - Po stopi nezaposlenosti mladih u dobi do 24 godine Hrvatska je vodeća zemlja u Europi, što je posebice negativno jer se povezuje s konzumiranjem droge, kriminalom i ostalim negativnim društvenim pojavama, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili predsjednik HSS-a Josip Friščić i predsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Andrija Damjanović. Andrija Damjanović je rekao kako već nekoliko godina mladež Hrvatske seljačke stranke organizira tzv. proljetne i ljetne akademije kako bi upozorila na tu složenu problematiku. Istaknuo je kako posebice zabrinjava Osječko-baranjska županija, gdje je među gotovo 32.000 nezaposlenih 34,7 posto mladih. Predsjednik HSS-a Friščić istaknuo je da zabrinjava i to što u Osječko-baranjskoj županiji, koja vodi po nezaposlenosti, čak 12.000 ljudi prima neki oblik socijalne pomoći.

VINKOVCI - Radovi na posljednjoj dionici autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac od Županje do graničnog prijelaza Bajakova u dužini od 29,4 km teku kao što je predviđeno, a u tijeku su završni radovi na poddionicima Županja-Spačva i Spačva-Lipovac, kažu u Hrvatskim autocestama (HAC). Poddionica Županja-Spačva se asfaltira, na objektima na trasi pri kraju je postavljanje rasponske konstrukcije, a na izlazu u Spačvi postavlja se čelična nadstrešnica. Asfaltiranje je pri kraju i na poddionici Spačva-Lipovac. Uređuje se i nasip, a na izlazu Lipovac oprema se elektroinstalacija, postavljaju se pregradni zidovi i nanosi žbuka, navodi HAC. Autocesta A3 Bregana-Zagreb-Lipovac duga je 305 kilometara i dio je transeuropskog koridora X koji zapadnu Europu povezuje s južnom i Bliskim istokom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙