FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Repubblica: ni nakon 25 godina nije potpuno otkriven misterij atentata na Ivana Pavla Drugog

RIM, 13. svibnja 2006. (Hina) - U subotu se navršava 25 godina odatentata na Ivana Pavla Drugog na Trgu svetoga Petra u Rimu, a povodomte obljetnice list Repubblica objavljuje kopiju papirića s naputcimakoje je napisao atentator Ali Agca pripremajući se za zločin i izkojih se vidi kako je riječ o pripremanoj zavjeri koja ni do današnjegdana nije u potpunosti razjašnjena.
RIM, 13. svibnja 2006. (Hina) - U subotu se navršava 25 godina od atentata na Ivana Pavla Drugog na Trgu svetoga Petra u Rimu, a povodom te obljetnice list Repubblica objavljuje kopiju papirića s naputcima koje je napisao atentator Ali Agca pripremajući se za zločin i iz kojih se vidi kako je riječ o pripremanoj zavjeri koja ni do današnjeg dana nije u potpunosti razjašnjena.

Povodom 25. godišnjice atentata, u petak je na Trgu svetog Petra postavljena spomen ploča na mjestu na kojem je Papa bio ranjen, a u subotu se održava procesija.

List Repubblica piše kako je papirić nađen u Agcinu džepu bio predmetom rasprave u sudnici za vrijeme procesa na kojem je atentator kažnjen na doživotni zatvor, ali tada, tijekom procesa, tim naputcima nije pridana veća pažnja.

Sudac Rosario Priore koji je vodio treću istragu protiv Alija Agce sada u talijanskom listu izjavljuje kako se možda tom papiriću pridalo premalo pažnje. Na papiriću je, primjerice, stajalo kako "treba zvati telefonom u petak između 7 i 8 sati".

Priore kaže da je pitao Alija Agcu kome je trebao telefonirati i da je odgovor bio Sivim vukovima. Riječ je o turskoj desničarskoj terorističkoj organizaciji kojoj je pripadao Ali Agca. No, u ono vrijeme se nije išlo dalje istraživati o toj izjavi, kao ni o različitim mogućim datumima atentata.

Prema onome što je napisano na papiriću, Ali Agca je trebao u nedjelju 17. ili u srijedu 20. svibnja pucati na Papu. Na papiriću je napisano: "U srijedu 13. informirati se o izlasku. 17. svibnja u nedjelju možda izlazak na balkon. 20. svibnja izlazak na trg sto posto".

Priore kaže kako je pitao Agcu što je značilo "balkon", odnosno je li trebao pucati iz daljine. Agca je kazao kako "smo mislili pogoditi Papu izravno na prozoru upotrebom oružja za pucanje na daljinu, u nedjelju kada se obraća vjernicima". Agca je upotrijebio množinu, što znači da je bilo više osoba koje su odlučivale o atentatu. Riječ je "o pravoj zavjeri, a ne o samostalnom ubojici", objašnjava Priore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙