FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lula i Morales na sastanku u Beču

BEČ, 13. svibnja 2006. (Hina/AP) - Brazilski predsjednik Luiz InacioLula da Silva razgovarao je u subotu s bolivijskim predsjednikom EvomMoralesom, u pokušaju da razriješe rastuću napetost oko odlukeBolivije da nacionalizira svoj energetski sektor.
BEČ, 13. svibnja 2006. (Hina/AP) - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva razgovarao je u subotu s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom, u pokušaju da razriješe rastuću napetost oko odluke Bolivije da nacionalizira svoj energetski sektor.

Sastanak je održan na marginama summita između Europske unije i Latinske Amerike u Beču, nakon što su Brazil i Bolivija posljednjih dana nastavile rat riječima.

Na zatvaranju summita u petak navečer, Morales je rekao da će se sastati s Lulom u subotu kada je predviđeno da Bolivija, Ekvador, Kolumbija i Peru razgovaraju o stvaranju zajedničke zone slobodne trgovine.

"Možemo imati različita mišljenja. Ja ne znam koje je stajalište predsjednika Lule. Ako kaže da je ogorčen, to je možda stajalište njegove vlade", kazao je Morales, ali je dodao da i "mi možemo biti ogorčeni kompanijama koje eksploatiraju naše prirodne resurse".

Morales je u četvrtak u Beču brazilsku naftnu tvrtku Petrobras optužio za "protuzakonite" radnje u njegovoj zemlji.

Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim rekao je u petak kako ne isključuje opciju da njegova vlada povuče veleposlanika iz La Paza ako Bolivija posegne za imovinom Petrobrasa bez kompenzacije, u okviru projekta nacionalizacije energetskog sektora.

Kriza između Brazila i Bolivije ponovo je otvorila i stari teritorijalni spor oko brazilske države Acre, amazonskog područja koje su Bolivijci izgubili 1903.

Današnja država Acre prostire se na 152.581 četvornom kilometru, na krajnjem zapadu Brazila, na granici s Peruom i Bolivijom.

"Pitanje Acrea riješeno je prije sto godina", smatra brazilski ministar Amorim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙