FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vulkan Merapi: maksimalna pripravnost, započele i prisilne evakuacije

DŽAKARTA, 13. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Uzbuna zbog moguće erupcijeindonezijskog vulkana Merapi, koji se nalazi u središtu Jave i čija seaktivnost povećala posljednjih dana, podignuta je u subotu na najvišurazinu čime se dopuštaju i prisilne evakuacije oko 34.000 stanovnikatog područja, rekao je službeni izvor.
DŽAKARTA, 13. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Uzbuna zbog moguće erupcije indonezijskog vulkana Merapi, koji se nalazi u središtu Jave i čija se aktivnost povećala posljednjih dana, podignuta je u subotu na najvišu razinu čime se dopuštaju i prisilne evakuacije oko 34.000 stanovnika tog područja, rekao je službeni izvor.

"Jutros je stanje pripravnosti za Merapi podignuto na najvišu razinu", rekao je dužnosnik vulkanološkog ureda u Yogyakarti, gradu udaljenom tridesetak kilometara od vulkana.

"Sve veća vulkanska aktivnost navela nas je da poduzmemo tu akciju", dodao je.

Međutim, brojni stanovnici ne žele napustiti svoje domove. "Činimo što možemo kako bi izbjegli paniku među stanovnicima, ali naša briga je što neki odbijaju otići", kazao je Edy Susanto, zadužen za operacije evakuacije.

Osam sela nalazi se u najopasnijoj zoni, ona su ispražnjena, a ljudi se nalaze u 30 prihvatnih centara.

Merapi je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, a njegovi obronci prilično su naseljeni.

Najveća erupcija Merapija dogodila se 1930. kada je poginulo 1.369 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙