FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen ploča na mjestu atentata na Ivana Pavla II.

VATIKAN, 12. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Vatikan je u petak postaviomramornu spomen ploču na mjestu na kojemu je prije 25 godina, na Trgusvetog Petra, turski terorist Ali Agca pucao u papu Ivana Pavla II. iteško ga ranio.
VATIKAN, 12. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Vatikan je u petak postavio mramornu spomen ploču na mjestu na kojemu je prije 25 godina, na Trgu svetog Petra, turski terorist Ali Agca pucao u papu Ivana Pavla II. i teško ga ranio.

Dana 13. svibnja 1981., mladi Turčin koji je tada imao 23 godine, pucao je u Ivana Pavla II. i teško ga ranio. Poljski Papa bio je podvrgnut operaciji koja je trajala više od pet sati.

Vatikan je odlučio postaviti ploču od bijelog mramora na desnoj strani trga, odakle su ispaljeni hici, kako bi obilježio taj događaj. Na ploči je uklesan grb Ivana Pavla II. i datum atentata ispisan rimskim brojkama.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice atentata, kip Gospe Fatimske bit će postavljen u subotu u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Papa Ivan Pavao II. koji je umro 2. travnja 2005., uvijek je govorio da je atentat preživio zahvaljujući zagovoru Majke Božje Fatimske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙