FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: i postrojbama vojske i policije visoka odličja

ZAGREB, 11. svibnja (Hina) - Postrojbama i drugim ustrojbenimjedinicama hrvatske vojske i policije treba dati status pravne osobekako bi mogle dobiti visoka odličja za zasluge u Domovinskom ratu,suglasili su se danas saborski zastupnici raspravljajući o izmjenamaZakona o odlikovanjima i priznanjima.
ZAGREB, 11. svibnja (Hina) - Postrojbama i drugim ustrojbenim jedinicama hrvatske vojske i policije treba dati status pravne osobe kako bi mogle dobiti visoka odličja za zasluge u Domovinskom ratu, suglasili su se danas saborski zastupnici raspravljajući o izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima.

Po važećem zakonu, odličja su mogli dobivati pojedinici i pravne osobe, ne i postrojbe - nakon izmjena, moći će dobivati odličja Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda hrvatskog trolista i Reda bana Jelačića.

Dodjelu odličja aktualizira skora, 15. obljetnica Oružanih snaga RH koja se obilježava 28. svibnja u spomen na prvo postrojavanje pripadnika ZNG na Zagrebovu stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Klubovi HSP-a i HDZ-a traže od Vlade odustajanje od brisanja Spomenice domovinske zahvalnosti i sugeriraju joj da prijedlog preformulira tako da se Spomenica i dalje dodjeljuje za časno i uzorno obavljanje službe, ali ne automatizmom kao do sada, nego po jasno utvrđenim kriterijima.

Klubovi su suglasni i da treba potvrditi Konvenciju o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja čiji je cilj na međunarodnoj razini zaštiti kulturni identitet naroda.

Konvencija, kaže državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović, potiče međunarodnu solidarnost protiv globalizacijskih učinaka koji su najpogubniji upravo za kulturu.

U prilog tome navodi istraživanje koje upozorava da će za 50 godina, nastave li se započeti trendovi, iz aktivnog govora nestati oko 90 posto od oko šest tisuća jezika koliko ih je trenutno u svijetu.

Konvencija predviđa osnivanje međuvladina odbora i fonda iz kojega bi se financirali programi zaštite kulturne raznolikosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙