FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al-Qaidin bjegunac poziva na napade na Europu

ZAGREB/OSLO , 12. svibnja 2006. (Hina) - Bjegunac iz američke vojnebaze Bagram u Afganistanu za kojeg se vjeruje da je visokopozicioniranpripadnik i militant Al-Qaide pozvao je u petak na internetskojstranici muslimane da napadnu neke europske zemlje zbog karikaturaproroka Muhameda, ali je norveška vlada odbacila njegove prijetnje,
ZAGREB/OSLO , 12. svibnja 2006. (Hina) - Bjegunac iz američke vojne baze Bagram u Afganistanu za kojeg se vjeruje da je visokopozicioniran pripadnik i militant Al-Qaide pozvao je u petak na internetskoj stranici muslimane da napadnu neke europske zemlje zbog karikatura proroka Muhameda, ali je norveška vlada odbacila njegove prijetnje,

Kako javljaju agencije norveška vlada je u svojoj reakciji istaknula da će razina opasnosti u toj zemlji ostati nepromijenjena.

Na internetskim stranicama koje obično koriste Al-Qaidini militanti emitirana je video snimka muškarca koji se predstavio kao "šeik Abou Yahya al-Libi", pravim imenom Mohammed Hassan. On poziva muslimane da "puste rijeke krvi" ulicama Danske, Norveške i Francuske koje su prve objavile karikature.

"Muslimanski vjernici, nemojte iznevjeriti svojeg proroka i ne dopustite da naš odgovor na tu veliku uvredu i sramotu budu samo prosvjedi i forumi. Danska, Norveška i Francuska, neprijateljice islama, uvrijedile ste Boga i njegova proroka", rekao je Al-Libi video-snimci.

"Muslimani, isučite svoje mačeve i zatresite tlo po kojem oni hodaju kako bi osjetili našu bol, pustite rijeke krvi po njihovim ulicama". Autentičnost snimke još nije potvrđena.

Norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere "u petak je izjavio da se treba vrlo jasno distancirati od osoba koje govore na taj način. Prijetnje nasiljem redovito primamo od sličnih organizacija i ne mislim da im treba pridati više važnosti nego sličnim porukama koje smo dobivali i ranije", kazao je Gahr Stoere.

Na pitanje novinara misli li da je rizik za Norvešku ovaj put veći, Stoere je odgovorio kako "ne vjeruje u to".

Norveška se vlada dosad u više navrata ispričala zbog karikatura koje su podigle toliko prašine u svijetu, izrazivši žaljenje zbog "uvrede" nanesene svim muslimanskim vjernicima diljem svijeta, no nije se ispričala zbog incidenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙