FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol HSLS-a o poljoprivrednoj politici EU-a

VINKOVCI, 11. svibnja 2006. (Hina) - Savjetnik hrvatske Vlade upregovorima o ulasku u Europsku uniju Guy Legras ocijenio je danas naokruglome stolu "Zajednička poljoprivredna politika EU-a 2007.-2013."da je Hrvatska dosadašnje pripreme za ulazak u punopravno članstvoEuropske unije možda mogla i bolje iskoristiti te je pozvaopoljoprivrednike da se koriste europskim predpristupnim fondovima.
VINKOVCI, 11. svibnja 2006. (Hina) - Savjetnik hrvatske Vlade u pregovorima o ulasku u Europsku uniju Guy Legras ocijenio je danas na okruglome stolu "Zajednička poljoprivredna politika EU-a 2007.-2013." da je Hrvatska dosadašnje pripreme za ulazak u punopravno članstvo Europske unije možda mogla i bolje iskoristiti te je pozvao poljoprivrednike da se koriste europskim predpristupnim fondovima.

Ipak, drži da je Hrvatska sposobna prilagoditi se europskim standardima ako prije toga odredi prioritete svojeg razvoja u Europskoj uniji i ako se s tim složi hrvatsko društvo.

Današnji okrugli stol u Vinkovcima organizirao je Odbor HSLS-a za poljoprivredu.

Legras je hrvatskim seljacima također poručio da se ne boje ulaska u Europsku uniju jer je Europska unija spremna financijski poduprijeti restrukturiranje hrvatske poljoprivrede, kao što je to učinila i u slučaju 10 zemalja koje su posljednje primljene.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i član hrvatske pregovaračke ekipe Miroslav Božić smatra da se "90 posto stvari vezanih za pristupanje Europskoj uniji rješava u Hrvatskoj, a ne u Bruxellesu".

"No, neće nam biti dovoljno ni 430 članova pregovaračke skupine ako ne budemo spremni mijenjati dosadašnje navike", poručio je.

Predsjednik Odbora HSLS-a za poljoprivredu Miljenko Ernoić predstavio je iskustva koja je na putu punopravnog članstva u Uniju prošla Slovenija.

"EU nije obećana zemlja, ali bez nje se praktički i politički ne može", ocijenio je Ernoić i napomenuo da pregovori Hrvatske s EU-om nisu ravnopravni jer je Europska komisija u dominantnom položaju.

Prema njegovu mišljenju, za Hrvatsku je najvažnije da se izbori za što povoljnija prijelazna razdoblja za prilagodbu u područjima u kojima najviše zaostaje.

Predsjednik Saveza svinjogojskih udruga Hrvatske Stjepan Kušec ustvrdio je kako "Hrvatskoj vrlo brzo istječe vrijeme za prilagodbu normama EU-a" te je upozorio da su hrvatski seljaci vrlo slabo obaviješteni o onome što ih čeka u Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙