FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković o mlijeku, poticajima, neobrađenom zemljištu

ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Svi trenutni tržišni viškovi mlijekabit će otkupljeni, što je dogovoreno s mljekarskom industrijom, kazaoje danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva PetarČobanković.
ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Svi trenutni tržišni viškovi mlijeka bit će otkupljeni, što je dogovoreno s mljekarskom industrijom, kazao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Država će, rekao je, subvencionirati zbrinjavanje viškova, no po kojoj cijeni odlučit će Vlada.

Ministar je na konferenciji za novinare izvijestio i kako isplate poticaja teku u skladu s dogovorom sa poljoprivrednim udrugama.

U potpunosti su isplaćeni poticaji za krmno bilje, za mlijeko se isplaćuje redovito, razlika za uljarice biti će isplaćena 18. svibnja, za ovce i koze 19. svibnja, kada će krenuti i isplata za mliječne krave.

Stanje sa otkupom mlijeka na Banovini je regulirano i mlijeko sa tog područja otkupit će Lura, budući karlovački KIM ima nekih poteškoća. Isto će se učiniti i na drugim područjima ukoliko se pojavi višak jer se ne smije dozvoliti da mlijeko ne bude otkupljeno, kazao je.

Također je istaknuo kako se zadnje dvije godine bilježi rast otkupa mlijeka, a u prva tri mjeseca ove godine otkup je porastao sedam posto prema istom lanjskom razdoblju.

Naglasio je i kako je kroz povećanu proizvodnju i otkup lani proizvođačima isplaćeno 300 milijuna kuna više sredstava.

Dobri proizvodni rezultati, kako je rekao, reflektiraju se i na vanjskotrgovinsku razmjenu.

U pet godina uvoz mlijeka smanjen je četiri puta. Tako je primjerice u 2000. godini uvoz mlijeka iznosio 100 milijuna litara, dok je u 2005. uvoz iznosio 25 milijuna litara.

Istodobno je izvoz mlijeka u 2000. iznosio 12 milijuna litara, a lani 20 milijuna litara.

U prva tri ovogodišnja mjeseca prema istom razdoblju lani uvoz mlijeka smanjen je 20 posto, sira 35 posto, a izvoz mlijeka povećan je 30 posto.

Situaciju u proizvodnji mlijeka Čobanković je ocijenio dobrom naglasivši kako se neće dozvoliti bilo kakvi poremećaji na tržištu.

Istaknuo je pozitivne trendove vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambene industrije.

Tako je u 2005. zabilježen rast izvoza od 24,4 posto, dok je uvoz bio veći svega 11,1 posto. U prva tri mjeseca ove godine izvoz je porastao čak 35,7 posto ili za 75 milijuna dolara, dok je uvoz rastao svega 4,9 posto ili za 18 milijuna dolara.

Time je deficit u odnosu na prošlogodišnji kvartal smanjen za 57 milijuna dolara, a pokrivenost uvoza izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prva tri mjeseca iznosi 75 posto.

Čobanković se osvrnuo i na problem raspolaganja neobrađenim poljoprivrednim zemljištem ističući kako će tražiti veći angažman u rješavanju tog pitanja od strane lokalne uprave i samouprave.

Podsjetio je na zakonske okvire koji nalažu da se za takvo zemljište raspišu javni natječaji (bilo da je riječ o privatnom ili državnom zemljištu) te su jedinice lokalne uprave dužne obračunavati porez za neobrađeno zemljište.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙