FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skopje: Lažnom potvrdom do velike odštete

SKOPJE, 10. svibnja 2006. (Hina) - Na osnovi lažne potvrde veterinarapo kojoj je u vojnom granatiranju uginulo tisuću ovaca na Šar Planiniu Makedoniji 2001., sudskom presudom vlasnik stada Isnifaris Đemailidobio je odštetu od 727 tisuća eura, no antikorupcijsko povjerenstvoukazalo je na nelogičnost presude pa je cijeli slučaj obnovljen.
SKOPJE, 10. svibnja 2006. (Hina) - Na osnovi lažne potvrde veterinara po kojoj je u vojnom granatiranju uginulo tisuću ovaca na Šar Planini u Makedoniji 2001., sudskom presudom vlasnik stada Isnifaris Đemaili dobio je odštetu od 727 tisuća eura, no antikorupcijsko povjerenstvo ukazalo je na nelogičnost presude pa je cijeli slučaj obnovljen.

U ponovljenom istražnom postupku veterinar Muhamed Arifi iz tetovskog sela Kamenjane priznao je da je potvrdu o broju granatiranih ovaca i konja dao oštećenom a da stoku uopće nije vidio. Ministarstvo obrane je priopćilo da određenog dana 2001. navedenog u tužbi, helikopteri nisu borbeno djelovali.

No na osnovi potvrde veterinara, vlasnik stoke Isnifaris Đemaili je za oko tisuću ovaca i 40 konja, te tonu sira i ambalaže, koji su kako je naveo u tužbi uništeni od granatiranja iz helikoptera 2001. u vrijeme oružanog sukoba pobunjenih Albanaca i makedonskih oružanih snaga, dobio odštetu od 727 tisuća eura. Sudski vještaci uopće nisu posjetili navodno granatirani teren na Šar Planini, već su iz dokumenata koje im je podastro sud potvrdili štetu u visini koja je tražena - 470.000 eura, a ostatak do 727.000 su kamate jer je proces trajao tri godine i novac je isplaćen 2004.

Skandal je izbio nedavno kada je antikorupcijsko povjerenstvo ukazalo na nelogičnosti vođenja sudskog postupka i na mogući kriminal.

Obnavljanje sudskog postupka trebalo bi osvijetliti tko je sve umiješan u slučaj a državi omogućiti da povrati isplaćeni novac, izjavio je u srijedu državni odvjetnik Aleksandar Prčevski. Za sada suspendirana je sutkinja Snežana Popočevska koja je vodila slučaj.

U međuvremenu bogati ovčar Đemaili sazvao je konferenciju za novinare na Šar Planini i izjavio da mu nije stalo do tih 727 tisuća eura i da će ih ako treba vratiti državi, te da razmišlja da se kandidira na parlamentarnim izborima. Potvrdio je i pisanje medija da ima više dućana i kuća u Skoplju i Tetovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙