FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pitanje granice između Kosova i Makedonije

PRIŠTINA, 18. travnja 2006. (Hina) - Kosovske vlasti izrazile su uutorak spremnost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa s Makedonijomunatoč graničnom sporu i istaknule da pitanje određivanja graniceizmeđu Kosova i Makedonije za Prištinu nije hitno i da će se onoriješiti u trenutku povoljnom za obje strane.
PRIŠTINA, 18. travnja 2006. (Hina) - Kosovske vlasti izrazile su u utorak spremnost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa s Makedonijom unatoč graničnom sporu i istaknule da pitanje određivanja granice između Kosova i Makedonije za Prištinu nije hitno i da će se ono riješiti u trenutku povoljnom za obje strane.

Kosovski dužnosnici su reagirali na zahtjeve službenog Skoplja da se pitanje granice riješi prije određivanja konačnog statusa Kosova.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u utorak da su dobri odnosi s Makedonijom iznimno važni za Kosovo i da granično pitanje treba riješiti na pravedan način.

I kosovska vlada je u utorak priopćila da rješenje graničnog pitanja mora biti međunarodno priznato.

Pitanje određivanja granice između Kosova i Makedonije aktualizirano je 2001. godine, kada su Beograd i Skoplje sklopili sporazum, neprihvatljiv za Prištinu, jer je po njemu najmanje 2.500 hektara kosovskog teritorija prepušteno Makedoniji. Sporazum je sklopljen bez dogovora s Misijom UN-a na Kosovu (UNMIK-om) i s kosovskim institucijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙