FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vlada prihvatila paket poreznih mjera

BERLIN, 10. svibnja 2006. (Hina) - Njemački kabinet u srijedu jeprihvatio paket poreznih mjera koji od početka sljedeće godine donosinova opterećenja za građane i ukidanje mnogih poreznih povlastica.
BERLIN, 10. svibnja 2006. (Hina) - Njemački kabinet u srijedu je prihvatio paket poreznih mjera koji od početka sljedeće godine donosi nova opterećenja za građane i ukidanje mnogih poreznih povlastica.

Najvažnije stavke u srijedu donosenog "Zakonskog paketa za izmjenu poreza 2007" su tzv. porez za bogate te ukidanje poreznih povlastica. Tako će od početka sljedeće godine biti ukinuta povlastica odbijanja troškova za putovanje na radno mjesto od osnovice poreza za sve one koji do radnog mjesta putuju manje od 20 kilometara. Isto tako će ostale povlastice, poput dosadašnje mogućnosti odbitka dijela stanarine od porezne osnovice za one koji rade kod kuće, biti osjetno ograničena.

Tzv. porez za bogate se odnosi na pojedince s godišnjim primanjima koji premašuju 250.000 eura. Za ove građane se stopa poreza na dohodak povisuje s 43 na 45 posto.

Istodobno sa stupanjem ovih poreznih mjera na snagu, početkom sljedeće godine raste i stopa poreza na dodanu vrijednost sa sadašnjih 16 na 19 posto.

Ministar financija Peer Steinbrueck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) od novih poreznih mjera očakuje dodatni porezni prihod od 5,4 milijarde eura godišnje. Dio tih sredstava biti će utrošen na konsolidaciju državnih financija, dok će jedan dio biti iskorišten za potrebe vladinog programa za oživljavanje gospodarstva.

Oporbena Liberalno demokratska stranka (FDP) žestoko je kritizirala novi porezni paket koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

"To je prava porezna orgija", zaključio je potpredsjednik FDP-ovog zastupničkog kluba Reiner Bruederle koji je istodobno izrazio bojazan da će novi porezi zastrašiti ulagače.

Prema najnovijim ispitivanjima, 13 posto građana je veće nabavke, poput kupnje automobila ili nekretnina, zbog stupanja na snagu nove više stope poreza na dodanu vrijednost, pomaklo na ovu godinu što je rezultiralo jačim porastom unutarnje potrošnje od očekivanog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙