FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o preprekama za napredovanje žena u poslu

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Žene su prava rijetkost na vodećimmjestima europskih i hrvatskih tvrtki, a plaće su im na svimpozicijama prosječno 20 posto niže od plaća muških kolega, istaknutoje na današnjem okruglom stolu "Žene na rukovodećim pozicijama i pojam'staklenog stropa'".
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Žene su prava rijetkost na vodećim mjestima europskih i hrvatskih tvrtki, a plaće su im na svim pozicijama prosječno 20 posto niže od plaća muških kolega, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Žene na rukovodećim pozicijama i pojam 'staklenog stropa'".

Okrugli stol u organizaciji internet portala "Moj posao" i Hrvatske udruge poslodavaca okupio je žene koje se nalaze na visokim pozicijama u poslovnom i političkom životu, ali su također svjedoci neravnopravnosti žena na području rada i upravljanja.

Pojam "staklenog stropa" predstavlja nevidljive prepreke koje ženu sprečavaju da napreduje u karijeri, unatoč postojanju zakona koji zabranjuju diskriminaciju.

Žene bi trebale iskoristiti dobru zakonsku zaštitu i podizati tužbe protiv poslodavaca koji im na bilo koji način priječe napredovanje u karijeri, kazala je voditeljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Prepreke se ženama pojavljuju već kod traženja posla, a za isti posao dobivaju manju plaću od muških kolega.

Istraživanje portala "Moj posao" provedeno od srpnja i listopada 2005. godine među 9.000 ispitanika, pokazalo je da muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju 19,4 posto višu plaću od žena, a razlika se još povećava kod zaposlenih s desetak godina radnog iskustva, dakle, onih u razdoblju najveće produktivnosti.

Prema subjektivnom dojmu zaposlenih, poslodavci muškarce smatraju prestarim za dobivanje posla s 39 godina, a žene s 35 godina.

Ženama je napredovanje otežano i zbog neravnopravne podjele obiteljskih obveza koje se ne vrednuju kao ženin dodatni posao, već je se "kažnjava" ako zbog brige o djeci ne može prekovremene sate posvetiti poslu, istaknula je izvršna direktorica za regrutiranje i selekciju grupe Selectio Vera Čubranić.

Dio "staklenog stropa" je i ničim opravdana pojava da se žene nakon povratka s porodiljnog dopusta postavlja na "početni položaj" i otežava im se napredovanje, kao i stereotip da su žene manje sposobne za vodeće položaje, napomenula je Čubranić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙