FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anna Fotyga - prva poljska ministrica vanjskih poslova

VARŠAVA , 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Poljski predsjednik LechKaczynski u utorak je navečer na mjesto ministrice vanjskih poslovaimenovao 49-godišnju Annu Fotygu, koja će na toj dužnosti zamijenitidosadašnjeg ministra Stefana Mellera, izvijestile su agencije.
VARŠAVA , 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Poljski predsjednik Lech Kaczynski u utorak je navečer na mjesto ministrice vanjskih poslova imenovao 49-godišnju Annu Fotygu, koja će na toj dužnosti zamijeniti dosadašnjeg ministra Stefana Mellera, izvijestile su agencije.

Fotyga je prva žena u Poljskoj na tako visokoj diplomatskoj funkciji, a do sada je obavljala dužnost Mellerove zamjenice za europska pitanja. Rođena je 12. siječnja 1957. u Leborgu na sjeveru Poljske, diplomirala na Fakultetu ekonomskih znanosti i vanjske trgovine u Gdanjsku, a školovanje je nastavila na njujorškom Sveučilištu Cornell.

Nakon toga je bila zaposlena u američkom ministarstvu rada, a potom u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Bivša je aktivistica pokreta Solidarnost. Od 1997-2001. bila je savjetnica za vanjsku politiku u kabinetu tadašnjeg poljskog premijera Jerzyja Buzeka, a zatim je izabrana u Europski parlament kao predstavnica stranke na vlasti Pravo i pravednost (PiS).

Nova poljska ministrica udata je i majka dvoje odrasle djece. Smatraju je politički vrlo bliskom predsjedniku Lechu Kaczynskom.

Meller je prošloga tjedna podnio ostavku zbog odnosa unutar vladajuće stranke PiS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙