FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 9. svibnja

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 9. svibnja.
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 9. svibnja.

KORČULA - Povjerenstvo za pripremu turističke sezone održat će svoju sjednicu na Korčuli, pod predsjedanjem ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete, a na sjednici će biti predstavljeno izvješće o provedbi programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu. U sklopu sjednice tvrtka Hosting International predstavit će projekt podizanja konkurentnosti turističkih sadržaja uz glavne cestovne prometnice. Projekt se realizira uvođenjem deset krovnih turističkih putova Hrvatske koji integriraju hrvatske prirodne, kulturno-povijesne i ostale turističke atraktivnosti. (11,00 sati, Kulturni centar Korčula).

BEOGRAD - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predvodi hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u posjetu Srbiji i Crnoj Gori, tijekom kojeg će se, među ostalim, sastati s predstavnicima srbijanskog ministarstava gospodarstva te rudarstva i energetike, kao i ministarstva za ekonomske odnose s inozemstvom (15,00 sati). Tijekom posjete hrvatskog izaslanstva Beogradu predviđen je i susret s predstavnicima Hrvata u Vojvodini (13,30 sati). U organizaciji Hrvatskog poslovnog kluba iz Beograda održat će se sastanak na temu "Hrvatska i Srbija kao susjedi i gospodarski partneri prema zajedničkom cilju, a to je europska obitelj" (18,00 sati).

ZAGREB - Tri sajamske priredbe pod zajedničkim nazivom "Dani gastronomije i turizma" otvaraju se na Zagrebačkom velesajmu, a riječ je o 12. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita, 18. međunarodnom sajmu turizma i 3. međunarodnom sajmu lova i ribolova Loring. Na ukupnoj površini od 12.000 četvornih metara na Danima gastronomije i turizma do 14. svibnja sudjeluje 347 izlagača iz Hrvatske i 16 zemalja. Ovu će sajamsku manifestaciju otvoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. U okviru otvaranja sajmova održat će se i svečana dodjela medalja povodom Međunarodnog ocjenjivanja vina, za koje je bilo prijavljeno 335 uzoraka iz 9 zemalja. (20,00 sati, Kongresna dvorana ZV-a, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u travnju su u odnosu na ožujak u prosjeku bile više za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini, u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku više za 3,4 posto. Prema prosincu lani cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u travnju su bile više za 1,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Među pojednim djelatnostima, najveći porast cijena u travnju u odnosu na ožujak ostvaren je u proizvodnji naftnih derivata, za 3,2 posto posto. U proizvodnji električnih strojeva i aparata te su cijene istodobno povećane za 1,5 posto, proizvodnji metala 1,0 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda 0,8 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prošloj godini sa 318.973 hektara površina proizvedeno 2,2 milijuna tona kukuruza. Prirod po hektaru iznosio je 6,92 tone kukuruza, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iznosila 1,9 milijuna tona, a ostalih 304.132 tone odnosi se na proizvodnju poslovnih subjekata i njihovih dijelova. Soje je na 48.211 hektara proizvedeno 119.602 tone, a proizvodnja šećerne repe iznosila je 1,3 milijuna tona. Šećerne je repe proizvedeno na 29.370 hektara pri čemu je prirod po hektaru iznosio 45,55 tona. Podaci pak o proizvodnji kasnog voća pokazuju da je na 5,4 milijuna stabala jabuka sposobnih za rod proizvedeno 69.682 tona toga voća. Prirod po stablu iznosio je 12,9 kilograma.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙