FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo obilježava Dan grada

Đakovo obilježava Dan gradaĐAKOVO, 8. svibnja 2006. (Hina) - U sklopu proslave 8. svibnja, Danagrada, u Muzeju Đakovštine otvoren je stalni postavkulturno-povijesnog razvoja Đakova.
ĐAKOVO, 8. svibnja 2006. (Hina) - U sklopu proslave 8. svibnja, Dana grada, u Muzeju Đakovštine otvoren je stalni postav kulturno-povijesnog razvoja Đakova.

Postav na gotovo stotinu četvornih metara obuhvaća sedam stoljeća povijesti grada, počevši od 13. stoljeća, od kada datira najstariji sačuvani dokument o Đakovu, sve do 20. stoljeća, a završava zbirkom iz Domovinskog rata.

O kulturno-povijesnom postavu govorili su ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić i Mario Beosan koji potpisuje prostornu koncepciju odjela.

Nakon što je prošle godine, također za Dan grada, otvoren Etnološki odjel, koji govori o ruralnom razvoju Đakovštine, a danas kulturno-povijesni postav, za cjelovito zaokruženje stalnog postava Muzeja Đakovštine preostaje još jedino realizacija arheološkog postava čija je zbirka najveća u toj muzejskoj ustanovi. Za to, istaknuo je ravnatelj Bijelić, potrebna je izgradnja zgrade u dvorištu, a u kojoj bi bili depoi za arheološke eksponate.

Stalni postav kulturno-povijesnog razvoja Đakova otvorio je gradonačelnik Zoran Vinković, a otvorenje odjela u ime Ministarstva kulture pozdravila je Eva Brunović.

Na Dan grada, kojim se obilježava 767 godina pisane povijesti, višestranačko izaslanstvo Grada te izaslanstva HV-a, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položila su vijence i zapalila svijeće kod središnjeg križa na gradskom groblju.

U poslijepodnevnom i večernjem dijelu programa proslave bit će otvorene nove prostorije ogranka Matice hrvatske u Gradskoj sportsko-nastavnoj dvorani, dok će u Hrvatskom domu biti održana svečana akademija na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti dodijeljena gradska priznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙