FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 12. travnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatska je nedvojbeno zacrtala put koji vodi prema potpunom pridruživanju Europskoj uniji, izjavio je u srijedu u Zagrebu predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell obraćajući se zastupnicima Hrvatskog sabora. "EU i Hrvatska moraju dijeliti zajedničku budućnost", rekao je Borrell koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj. On je istaknuo da Europski parlament podržava punopravno članstvo Hrvatske u EU. U interesu je Europljana, istaknuo je Borell, da ovaj dio Europe bude politički stabilan, gospodarski razvijen i europski integriran. Hrvatska mora primijeniti sve odredbe SSP-a, kazao je Borrell i pojasnio da pritom misli na "ukidanje svake diskriminacije građana EU-a glede posjeda koji oni žele kupiti u RH".

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu, nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom, kako ga je ohrabrio stajalište visokoga europskog dužosnika da će Hrvatska sigurno biti članica Europske unije. "Gospodin Borrell me ohrabrio kada je rekao da će Hrvatska sasvim sigurno 'sutra' biti članica EU-a", rekao je Sanader nakon sastanka s Borrellom u hrvatskoj Vladi. "Njegovo obraćanje Hrvatskom saboru i naš razgovor pokazuje kako čvrsto stoji na poziciji da Hrvatska mora ući u punopravno člansvo Unije", dodao je Sanader.

ZAGREB - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell razgovarao je u srijedu u Zagrebu s predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Ivicom Račanom, kojeg ne čude kritike da Hrvatska ne ispunjava neke obveze iz procesa pristupanja EU. "Ne trebaju nas čuditi kritike iz Europe, jer su neke preuzete obveze neispunjene. Ne trebamo čekati kritike iz Unije, nego biti kritični sami prema sebi", rekao je Račan nakon sastanka s Borrellom u Hrvatskom saboru. "Nismo iznenađeni, jer se rad na pristupanju Uniji ne bi smio svoditi na lobiranje u EU, nego treba raditi u Hrvatskoj", dodao je Račan.

DUBLIN - Odnos prema prošlosti pokazuje volju naroda da osigura svoje mjesto u sadašnjosti i budućnosti, napisao je u srijedu predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u Knjigu dojmova nakon posjeta najstarijem irskom Sveučilištu Trinity Collegeu u Dublinu i poznatoj knjižnici unutar njega. Tijekom drugog dana posjeta Irskoj predsjednik Mesić je posjetio Pogon za proizvodnju Guinnessa, najpoznatijeg tamnoga piva na svijetu. Predsjednik Mesić tijekom poslijepodneva razgovarat će s predsjednikom Vlade Republike Irske Bertieom Ahernom, čime će završtiti dvodnevni radni posjet Dublinu.

BUKUREŠT - Deset zrakoplova CIA-e koji su prevozili iračke i afganistanske zatvorenike slijetali su u Rumunjskoj između 2003. i 2005., piše u srijedu list Evenimentul Zilei, pozivajući se na izvore Europske organizacije za sigurnost zračnog prometa, Eurocontrol. Prema tom listu ti su zrakoplovi 14 puta slijetali u dvije zračne luke Bukurešta, Timisoaru i u vojnu bazu Mihail Kogalniceanu. Taj list se također poziva na jednog djelatnika zračnih luka koji je potvrdio da je nekoliko puta bio nazočan pri slijetanju zrakoplova CIA-e u Rumunjsku. "Jedan član posade uvijek bi izašao predati dokumente nekom visokom vojnom dužnosniku rumunjskih obavještajnih službi", rekao je. Rumunjsko ministarstvo obrane jo objavilo da ne može ništa komentirati.

RIM - Čelnik lijevog centra i vjerojatni budući talijanski premijer Romano Prodi najavio je kako će njegova vlada povući talijansku vojsku iz Iraka u suglasju s vladom u Bagdadu te da njegova koalicija neće nikada dati potporu Silviju Berlusconiju da postane predsjednik talijanske republike. "Povući ćemo naše snage iz Iraka prije svega u suglasju s vladom u Bagdadu i uputit ćemo civilni kontingent za pomoć u obnovi iračkih infrastruktura i institucije", iznio je Prodi u članku u Le Mondeu od srijede, te je dodao kako je "intervencija u Iraku bila nepravedna i neopravdana". Talijanski parlament, odmah poslije ustoličenja novog sastava, treba izabrati novog predsjednika republike, s obzirom da sadašnjem šefu države Carlu Azegliju Ciampiju istječe sedmogodišnji mandat 18. svibnja.

BERLIN - Početno oduševljenje novom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel među gospodarstvenicima naglo splašnjava, piše gospodarski dnevnik "Handelsblatt" u srijedu. Dok je u siječnju 78 posto ispitanih vodećih njemačkih menadžera izjavilo da je "vrlo zadovoljno" dolaskom Angele Merkel na čelo Njemačke, u ožujku je na isto pitanje pozitivno odgovorilo samo 55 posto ispitanih. Iako se opće raspoloženje među njemačkim gospodarstvenicima poboljšalo i od početka ove godine vlada optimizam glede razvoja njemačkog gospodarstva, mnogi poduzetnici i menadžeri drže da bi vlada Angele Merkel trebala brže prionuti provođenju najavljenih gospodarskih i socijalnih reformi kojima je na prvom mjestu zadaća rasterećenje gospodarstva, što se posebice odnosi na smanjenje troškova rada u Njemačkoj.

ANKARA - Četvrti susret na vrhu predstavnika parlamenata zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC), otvoren u srijedu u Istanbulu, počeo je oštrom osudom nekih gledišta kojima se islam poistovjećuje s terorizomom. U tom sklopu, naročito oštre kritike izrečene su na račun uvredljivih karikatura proroka i vjerovjesnika islama Muhammeda koje ga prikazuju kao simbol i oličenje terorizma. Opća je ocjena da je poistovjećivanje islama s terorizmom potpuno pogrešno. Pritom su odbačene i određene tvrdnje prema kojima ta vjera, koja obuhvaća oko 1,6 milijardi ljudi, nije sukladna s demokracijom.

BAGDAD - Irački parlament priopćio je u srijedu da će se sastati idućeg tjedna kako bi razmotrio uspostavu vlade nacionalnog jedinstva, ali šijitski savez, koji je ključan za uklanjanje zastoja, ne želi odustati od svog izbora za premijera. Vršitelj dužnosti predsjednika parlamenta Adnan Pachahi rekao je da će irački čelnici razgovarati o vladi nacionalnog jedinstva tijekom iduće sjednice u ponedjeljak i izrazio je optimizam glede postizanja napretka prije sjednice. "Razgovarao sam s čelnicima svih političkih blokova i vidio sam da postoji iskrena namjera da politički proces krene naprijed", rekao je Pachachi.

BAGDAD - Osam osoba, među kojima su dva policajca, ubijeno je, a 26 ih je ranjeno u napadima u Bagdadu i sjeverno od iračke prijestolnice u srijedu, javljaju sigurnosni izvori. "Tri civila i policajac ubijeni su u eksploziji bombe kućne izrade dok je prolazila policijska ophodnja u Al-Waziriayhu, na sjeveru Bagdada", javio je sigurnosni izvor, dodajući da su u napadu ranjena trojica policajaca. U Bagdadu su naoružani muškarci ustrijelili policajca, prema istom izvoru. U Halesu, 80 km sjeverno od Bagdada, automobil-bomba eksplodirao je ispred klinike i ubio tri, a ranio 23 osobe, priopćila je tamošnja policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙