FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF predviđa rast svjetskog gospodarstva od četiri posto

ZAGREB, 11. travnja 2006. (Hina) - MMF predviđa rast svjetskoggospodarstva od četiri posto
ZAGREB, 11. travnja 2006. (Hina) - MMF predviđa rast svjetskog gospodarstva od četiri posto

HINA - Financijski servis

Očekuje se da će Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirati procvat svjetskog gospodarstva u sljedeće dvije godine, uz stopu rasta u visini od oko četiri posto, izvijestio je njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Citirajući navode iz nacrta MMF-ova dokumenta sročenog u Washingtonu, SZ ističe da njegovi autori opisuju Njemačku kao usamljenu iznimku u odnosu na navedeni trend, prognoziravši joj u ovoj godini tek mršavu stopu rasta od 1,4 posto a u sljedećoj samo 1,0 posto. List ne navodi na koji se način domogao primjerka MMF-ove prognoze.

Međunarodne organizacije poput MMF-a općenito prije objave pokazuju nacrte izvješća vladama svojih članica ali ne i medijima. SZ je napomenuo da se brojke u aktualnom nacrtu temelje na podacima iz druge polovine ožujka pa će morati biti prilagođene kako bi obuhvatile podatke iz prve polovine travnja.

Ekonomisti MMF-a ocijenili su da će svijet ignorirati "ustrajan nepovoljan utjecaj" visokih cijena nafte jer inflacija širom svijeta i dalje bilježi zbunjujuće niske razine. U MMF-u zato predviđaju i da će velike korporacije pojačati ulaganja zahvaljujući solidnim rezervama.

Stabilna financijska tržišta i niske kamate također će poticati rast, pri čemu će svjetski BDP vjerojatno ove godine porasti za 4,8 a sljedeće za 4,7 posto. Budu li potvrđene, te će brojke predstavljati reviziju naviše u odnosu na prethodne MMF-ove prognoze, i to za 0,5 odnosno 0,3 postotnog boda.

MMF je pohvalio vlade svojih članica, naglasivši da su u razdoblju od 1980-ih godina ojačale sustave svojih središnjih banaka a u razdoblju od 90-ih godina snizile razinu javnog duga.

Eurozona će kao cjelina premašiti stopu rasta njemačkog gospodarstva i ove godine dosegnuti 2,0 a sljedeće 1,9 posto ali će i dalje biti ranjiva zbog slabe domaće potražnje. Američko gospodarstvo zabilježit će ove godine stopu rasta od 3,3 a sljedeće od 3,6 posto, stoji u nacrtu MMF-ove prognoze.

Među zemljama s najvišim stopama rasta naći će se Rusija, koja bi ove godine trebala zabilježiti 6,0 a sljedeće 5,8 posto, te Kina s 9,5 posto u ovoj odnosno 9,0 u 2007. godini, drže u MMF-u. Indijsko gospodarstvo također bilježi procvat, bilježe autori prognoze, ne navodeći precizne brojke.

MMF je identificirao i četiri opasnosti za svjetsko gospodarstvo, upozoravajući da bi visoka cijena nafte na kraju ipak mogla potaknuti rast inflacije, odnosno da bi financijska tržišta mogla zabilježiti trend pada, posebno ako cijene nekretnina počnu padati u više zemalja.

Sljedeća je moguća opasnost "nagla, kaotična korekcija" visokog manjka vanjskotrgovinske bilance SAD-a a navedena i eventualna mutacija virusa ptičje gripe i posljedična pandemija među ljudima, "uz izuzetno velike gubitke u ljudskim životima i gospodarske troškove, posebno u zemljama u razvoju".

Prognoza će biti objavljena u drugoj polovini travnja, neposredno uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙