FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić završio posjet Gruziji

TBILISI,8. svibnja(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić završio jeu ponedjeljak svoj prvi državni posjet Gruziji obilaskom nekadašnjedrevne prijestolnice te zemlje, udaljene 10-tak kilometara od glavnoggruzijskog grada Tbilisija.
TBILISI,8. svibnja(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić završio je u ponedjeljak svoj prvi državni posjet Gruziji obilaskom nekadašnje drevne prijestolnice te zemlje, udaljene 10-tak kilometara od glavnog gruzijskog grada Tbilisija.

Predsjednik Mesić sastao se u nedjelju sa svojim gruzijskim domaćinom, Mihailom Saakašvilijem, s kojim je razgovarao o reformskim iskustvima Hrvatske na putu prema europskim integracijama, ispunjavanju kriterija za ulazak u NATO, bilateralnoj suradnji te regionalnim pitanjima. Potpisana su i dva bilateralna sporazuma - o suradnji ministarstava vanjskih poslova te o pitanjima europskih integracija, što su ih potpisali gruzijski ministar vanjskih poslova Gela Besaušvili i hrvatski veleposlanik u Gruziji Neven Madey.

Mesić je svoj posjet Gruziji ocijenio značajnim poticajem daljnjem razvoju odnosa i širenju suradnje, izrazivši očekivanje da će se odnosi dviju zemalja dalje produbiti službenim posjetom gruzijskog predsjednika Hrvatskoj.

Potpisivanje prvih dvaju sporazuma između Hrvatske i Gruzije ocijenjeno je početkom postavljanja pravnog okvira za međusobnu suradnju, koji se, po mišljenju dvojice predsjednika, treba dalje upotpunjavati. Mesić i Saakašvili utvrdili su veliku međusobnu podudarnost oko brojnih pitanja.

Hrvatski predsjednik razgovarao je u nedjelju i s predsjednicom parlamenta Ninom Burdžanadze o ulozi parlamenata u reformskim procesima i njezinom vlastitom iskustvu na čelu najvišeg zakonodavnog tijela, kao i s premijerom Zurabom Nogaidelijem. Također je posjetio riznicu Državnog muzeja Gruzije te položio vijenac kod Spomenika herojima.

S predsjednikom Mesićem u hrvatskom službenom izaslanstvu bili su još i pomoćnik ministrice vanjskih poslova Ivica Tomić, pomoćnik ministra gospodarstva Slobodan Mihac, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za međunarodnu suradnju Dunja Konjevod te general-bojnik Drago Lovrić, načelnik Uprave J3 MORH-a.

Gruzija nastoji svim silama što brže krenuti putem razvoja i osloboditi se utega siromaštva, a pokazatelji vezani uz pokrenuto gospodarstvo iznimno su visoki - primjerice rast bilježi stopu od oko 9-10 posto godišnje, a izravna strana ulaganja porasla su od 20 do 60 posto u odnosu na par godina ranije.

Najavljeni su brojni infrastrukturni projekti izgradnje mreže autocesta, hidroelektrana, izgradnja i obnova crnomorskih hotela. Za dio njih, prema službenim izvorima, već su osigurani novci, a tenderi za njihovu gradnju bit će uskoro objavljeni. Siromaštvo i niska stopa dohotka per capita, izražena korupcija kojoj se teško staje na kraj, kao i stalne napetosti s Rusijom, koče s druge strane Gruziju u njenim naporima da što brže krene ka razvijenoj tržišnoj demokraciji i uspostavi bliske odnose s euroatlanskim integracijama.

(Hina) xbr ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙