FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati
ZAGREB, 7. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

DUBROVNIK - Premijeri Hrvatske, Makedonije i Albanije u nedjelju su na sastanku s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyom u Dubrovnikom izrazili "snažne aspiracije" za priključenje NATO-u i zatražili podršku SAD u njihovom ostvarenju, izjavio je nakon sastanka hrvatski premijer Ivo Sanader. "Sva trojica smo izrazili snažne aspiracije naših zemalja za priključivanje u euroatlantske integracije, NATO i EU, ... i tražili da SAD podrže te aspiracije, prije svega za ulazak u NATO savez", izjavio je Sanader nakon sastanka Američko-Jadranske povelje. "Izrazili smo očekivanje da će sa summita NATO-a u Rigi u studenom ove godine biti odaslan jasan signal našim zemljama za koje vrijeme ćemo postati punopravne članice NATO-a", rekao je hrvatski premijer.

DUBROVNIK - Američki potpredsjednik Dick Cheney u nedjelju je otputovao s dubrovačke zračne luke Ćilipi za Washington, nakon dvodnevnog posjeta Hrvatskoj tijekom kojeg se u Dubrovniku sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te sudjelovao na sastanku Američko-Jadranske povelje s premijerima Hrvatske, Makedonije i Albanije. Boeing 757 "Air Force Two" poletio je s dubrovačkog aerodroma nešto iza 14 sati, a visokog gosta iz SAD ispratili su hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrazovanja Dragan Primorac te veleposlanik RH u SAD Neven Jurica i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank. Na današnjem sastanku s premijerima Sanaderom, Sali Berishom i Vladom Bučkovskim, održanom u hotelu Excelsior, Cheney je izrazio podršku SAD-a aspiracijama Hrvatske, Albanije i Makedonije za članstvo u NATO-u.

TBILISI - Hrvatska i Gruzija žele unaprijediti svoje odnose i produbiti međusobnu suradnju za što je potreban pravni okvir, čije su početne osnove postavljene današnjim potpisivanjem dvaju ugovora o suradnji, kazali su u nedjelju u Tbilisiju, nakon završetka razgovora, predsjednici Stjepan Mesić i Mihail Saakašvili. Hrvatski predsjednik doputovao je u subotu navečer u dvodnevni posjet Gruziji, a razgovore s gruzijskim čelnicima počeo je susretom s domaćinom Mihailom Saakašvilijem. Dvojica predsjednika nazočila su, uoči zajedničke konferencije za novinare, potpisivanju sporazuma o suradnji ministarstava vanjskih poslova, te o suradnji na pitanjima europskih integracija, što su i prvi bilateralni sporazumi potpisani nakon uspostave diplomatskih odnosa 1993. godine.

MAUTHAUSEN - Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na glavni spomenik i spomen-ploče žrtvama nacionalsocijalizma u nedjelju je obilježena 61. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Mauthausen u Austriji. Na prigodnoj svečanosti u Mauthausenu bilo je oko 10.000 posjetitelja iz gotovo 40 država. U hrvatskom izaslanstvu, koje je vodila potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić, bili su i predstavnici Hrvatskog veleposlanstva u Austriji, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te Saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Republike Hrvatske iz II. svjetskog rata i Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

TEHERAN - U pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu iranski je parlament u nedjelju zaprijetio da će primorati svoju vladu da se povuče iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) ukoliko SAD nastavi vršiti pritisak na Teheran da obustavi rad na programu obogaćivanja urana. U pismu se kaže da Annan i Vijeće sigurnosti moraju razriješiti spor oko iranskog nuklearnog programa na "miroljubiv način" inače će parlament morati zatražiti od vlade da povuče svoj potpis s dodatka sporazuma koji omogućuje nenajavljene inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Iran je već obustavio inspekcije IAEA, no parlament će također zatražiti da vlada ponovo razmotri članak 10 NPT-a koji se odnosi na proceduru povlačenja iz sporazuma.

RIM - U Vatikanu se širi uvjerenje kako film snimljen prema knjizi "Da Vincijev kod" američkog pisca Dan Browna treba bojkotirati, a sada kardinal iz kurije, Nigerijanac Francis Arinze čak predlaže da se zakonski intervenira kako bi se zabranilo prikazivanje filma, piše u nedjelju list Repubblica. "Postoje zakonska sredstva kojima se može osigurati da jedni štuju prava drugih. Moraju nas štovati i štovati našeg utemeljitelja, Isusa Krista. Kršćani ne mogu ostati prekriženih ruku i kazati: Moramo oprostiti i zaboraviti", rekao je kardinal Arinze. Arinzeova izjava, koju je citirao list, data je za dokumentarac pod naslovom "Da Vincijev kod: majstorska prijevara", koji je snimio američki novinar Mario Biasetti i koji će biti predstavljen 16. svibnja u udruženju stranih novinara u Rimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙