FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u ožujku značajan rast prometa od maloprodaje

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Ukupan promet svih pravnih osobakojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u Hrvatskoj je u ožujkuove godine u odnosu na veljaču nominalno povećan za 17,4 posto, arealno za 17,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Ukupan promet svih pravnih osoba kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u Hrvatskoj je u ožujku ove godine u odnosu na veljaču nominalno povećan za 17,4 posto, a realno za 17,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju i da je promet od trgovine na malo što ga ostvaruju sve pravne osobe koje se bave tom djelatnošću bez obzira na pretežnu djelatnost u ožujku u odnosu na veljaču nominalno bio veći za 18 posto, a realno za 17,8 posto.

Na godišnjoj razini, odnosno u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukupan je promet u maloprodaji povećan nominalno za 4,1 posto, a realno za 2,2 posto, dok je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani nominalni rast prometa iznosio 8,6 posto, a realni 5,7 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti, porastu prometa od trgovine na malo tijekom ožujka ove godine, u odnosu na isti mjesec lani pridonio je 8,5 postotni rast prometa u trgovini na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim proizvodima te 7,2 posto veći promet u ostaloj trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama.

Značajnih 6,5 posto povećan je i promet u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima.

Istodobno se najznačajnije smanjenje prometa, i to za 20,6 posto, bilježi u trgovini na malo knjigama, novinama i ostalom papirnom robom.

Promatrano pak prema trgovačkim strukama, promet od trgovine na malo u trećem je ovogodišnjem mjesecu u odnosu na isti mjesec lani postotno najviše porastao u prodaji ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama (12,7 posto) te motornih goriva i maziva (11,6 posto).

Istodobno je najviše pao promet od maloprodaje knjiga i papirne robe (23,9 posto) te motocikala i dijelova (18 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙