FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvar: počeo 10. međunarodni festival radio drame Prix Marulić

Hvar: počeo 10. međunarodni festival radio drame Prix MarulićHVAR, 6. svibnja 2006. (Hina) - U Hvaru je večeras počeo 10.međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić"Starim tekstovima u pohode" koji se održava do 12. svibnja uorganizaciji Dramskog programa Hrvatskoga radija i u suradnji sEuropskom radidofuzijskom udrugom (EBU).
HVAR, 6. svibnja 2006. (Hina) - U Hvaru je večeras počeo 10. međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić "Starim tekstovima u pohode" koji se održava do 12. svibnja u organizaciji Dramskog programa Hrvatskoga radija i u suradnji s Europskom radidofuzijskom udrugom (EBU).

Na tom festivalu, jednom od najvažnijih europskih okupljanja radiofoničara, svoje emisije predstavlja 40-ak sudionika s 30-ak radijskih postaja iz 20 europskih, sjevernoameričkih, australskih i azijskih zemalja.

Prix Marulić je posvećen radiodramskim izvedbama starih tekstova iz književnih baština - tekstova nastalih prije 1894., godine koja se smatra početkom radija. Jedinstven je i po tome što se održava u raznim prostorima u Hvaru, od crkvica i samostana do gradskog kazališta. Uvečer se vode razgovori o odslušanim emisijama i rasprave o brojnim aspektima suvremenoga radija.

Uz radiofoničare s najvećih i najpoznatijih radijskih kuća, poput BBC-a, Deutchland Radija, Radio Francea, ABC-ja, Kineskog nacionalnog radija, CBC-a, Radio Espana i RAI-ja, na festivalu se sa svojim radovima natječu i oni iz manjih, nezavisnih produkcija.

Toliki broj radiofoničara i prijavljenih emisija, prema riječima urednika Dramskog programa Hrvatskog radija Branimira Bošnjaka, još je jedan dokaz velikoga povjerenja u ovaj festival, koji se smatra po važnosti trećim radijskim okupljanjem u Europi.

Hrvatski se radio predstavlja dvjema dramama.

Osnovna je namjera festivala propitati i usporediti različite načine i pristupe u predstavljanju starih književnih tekstova suvremenom slušatelju. Stoga je pristup festivalu otvoren za sve vrste i rodove emisija, bez obzira na formalna i žanrovska ograničenja.

Festival završava 12. svibnja dodjelom nagrada u obje kategorije, igrane i dokumentarne radio drame, prema procjeni međunarodnoga Ocjenjivačkog suda kojim predsjeda ugledni britanski radijski umjetnik John Teokaris. Prva nagrada "Grand Prix Marulić" sastoji se od odličja i diplome te novčane nagrade od 4 tisuće eura. Dvije jednakopravne posebne nagrade "Prix Marulić" sastoje se od odličja i diplome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙