FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cheney - "američki premijer"

DUBROVNIK, 6. svibnja 2006. (Hina) - Američki potpredsjednik RichardB. Cheney, koji je u subotu doputovao u posjet Hrvatskoj, svojim jedosadašnjim utjecajem i angažmanom u kreiranju politike Bushoveadministracije promjenio tradicionalne predodžbe o ceremonijalnojulozi potpredsjednika u Bijeloj kući, zaradivši nazive "najaktivnijegpotpredsjednika u američkoj povijesti" i "američkog premijera".
DUBROVNIK, 6. svibnja 2006. (Hina) - Američki potpredsjednik Richard B. Cheney, koji je u subotu doputovao u posjet Hrvatskoj, svojim je dosadašnjim utjecajem i angažmanom u kreiranju politike Bushove administracije promjenio tradicionalne predodžbe o ceremonijalnoj ulozi potpredsjednika u Bijeloj kući, zaradivši nazive "najaktivnijeg potpredsjednika u američkoj povijesti" i "američkog premijera".

Od 1996., kada je Hrvatsku na povratku iz Bosne nakratko posjetio tadašnji predsjednik SAD Bill Clinton, zadržavši se samo u zračnoj luci Pleso, Cheney je najviši američki dužnosnik koji boravi u posjetu RH od njezina osamostaljenja.

Od visokih dužnosnika sadašnje administracije, Hrvatsku je 2004. posjetio ministar obrane Donald Rumsfeld.

U svojoj uspješnoj karijeri poslovnog čovjeka i javnog dužnosnika 65-godišnji Cheney služio je u administracijama četvorice američkih predsjednika kao izabrani dužnosnik.

Rođen je u Lincolnu, Nebraska, 30. siječnja 1941. a odrastao je u gradiću Casperu u Wyomingu. Diplomirao je i magistrirao na Sveučilištu Wyoming.

Karijeru u javnim službama počeo je u godine 1969. kada se priključio administraciji Richarda Nixona, radeći u Uredu za gospodarstvo te u Bijeloj kući.

Nakon afere Watergate i Nixonove ostavke, Cheney nastavlja službovati u administraciji Geralda Forda kao zamjenik pomoćnika predsjednika, a od 1975. kao pomoćnik predstojnika Ovalnog ureda.

Po povratku u Wyoming 1977. biran je u Predstavnički dom Kongresa, te reizabran u pet mandata, gdje od 1981. do 1987. predsjedava Političkim odborom republikanaca. Godine 1987. izabran je za predsjedavajućeg Republikanske konferencije u Predstavničkom domu a 1998. za predsjednika Kluba zastupnika.

U Predstavničkom domu stekao je reputaciju obrazovanog, karakternog i pristupačnog kongresnika.

Ključnu ulogu u novijoj američkoj politici, posebno u njezinom intervencionističkom profiliranju nakon završetka Hladnog rata i preustroju oružanih snaga, odigrao je u razdoblju od ožujka 1989. do siječnja 1993. godine, kada je kao ministar obrane u administraciji predsjednika Georgea Busha starijeg vodio operacije "Pravedna stvar" u Panami i "Pustinjska oluja" u Iraku.

Nakon osam godina administracije demokratskog predsjednika Clintona, 2000. se ponovo vraća u Bijelu kuću kao potpredsjednik i najbliži suradnik predsjednika Georgea W. Busha, mlađeg, uz kojeg ostaje i u sadašnjem drugom mandatu. Godine 2003. vraća se i u Irak, kao navodno najzaslužniji za odluku o drugoj američkoj intervenciji u toj zemlji.

Od 1964. je u braku s Lynn Ann Vincent s kojom ima dvije kćeri Elizabeth i Mary i četiri unuka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙