FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednik SAD-a Cheney od subote u posjetu Hrvatskoj

DUBROVNIK, 5. svibnja 2006. (Hina) - Američki potpredsjednik DickCheney, sa suprugom Lynne, doputovat će u subotu u trodnevni posjetHrvatskoj, tijekom kojeg će se u Dubrovniku sastati s hrvatskimpredsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom a unedjelju će sudjelovati na sastanku premijera članica Jadranskepovelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije - tri zemlje aspirantice zaNATO.
DUBROVNIK, 5. svibnja 2006. (Hina) - Američki potpredsjednik Dick Cheney, sa suprugom Lynne, doputovat će u subotu u trodnevni posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg će se u Dubrovniku sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom a u nedjelju će sudjelovati na sastanku premijera članica Jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije - tri zemlje aspirantice za NATO.

Dick Cheney najviši je dužnosnik administracije predsjednika Georgea W. Busha koji posjećuje Hrvatsku do sada, a prije njega Hrvatsku je 2004. posjetio ministar obrane Donald Rumsfeld.

Dolazak Cheneya u Dubrovnik popraćen je izuzetnim mjerama sigurnosti, dolaskom velikog broj američkih agenata sigurnosti, dopremom blindiranih vozila transportnim zrakoplovima C-117, dolaskom vojnih helikoptera, uplovljavanjem nosača aviona "USS Enterprise" s pratećom skupinom u Jadran, blokadom cestovnog i pomorskog prometa u Dubrovniku i drugim mjerama.

Prvog dana posjeta u subotu, potpredsjednik Cheney održat će razgovore s predsjednikom Mesićem u hotelu Palace, a za navečer je predviđena radna večera s premijerom Sanaderom u restoranu Nautika.

Sadržaji razgovora nisu najavljeni ni s hrvatske ni s američke strane, no kako se očekuje oni će se pored bilateralnih odnosa i suradnje, prvenstveno ticati priprema Hrvatske za ulazak u punopravno članstvo u NATO-u, provedbi potrebnih reformi i suradnje s drugim zemljama aspiranticama, Makedonijom i Albanijom, i onima iz regije koje to tek trebaju postati.

Suradnji na rješavanju sigurnosnih pitanja u regiji u okviru NATO-a, SAD pridaju izuzetnu važnost, posebno u 2006. godini koju su označile godinom rješavanja balkanskih problema, zbog pregovora o Kosovu, referenduma u Crnoj Gori i drugih pitanja.

Uoči Cheneyeva dolaska u Hrvatsku, američki State Department je objavio kako tri potpisnice Jadranske povelje mogu očekivati pozivnicu za NATO na summitu 2008. godine, ukoliko do tada provedu potrebne vojne i političke reforme.

U nedjelju američki će se potpredsjednik sastati s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije, Ivom Sanaderom, Vladom Bučkovskim i Salijem Berishom, kako bi tri godine nakon potpisivanja Jadranske povelje napravio rezime onoga što je u okviru te inicijative učinjeno na pripremi za NATO i dao poticaj i zamah za daljnje reformske napore i dostizanje postavljenih standarda, ne bi li tri zemlje što spremnije dočekale ulazak u članstvo 2009. godine.

Dick Cheney, kojeg prate epiteti "najaktivnijeg potpredsjednika u američkoj povijesti" i "najmoćnijeg potpredsjednika na svijetu" u ponedjeljak ujutro bi iz Dubrovnika trebao otputovati za SAD.

Uoči posjeta Hrvatskoj, Cheney je u sklopu kreće europske turneje posjetio Litvu i Kazahstan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙