FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 6. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DUBROVNIK - Američki potpredsjednik Dick Cheney doputovao je u subotu prijepodne u Dubrovnik, gdje će se tijekom dana sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te u nedjelju sudjelovati na sastanku Američko-Jadranske povelje s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije. Američki potpredsjednik Cheney doputovao je zrakoplovom američke vojske Air Force Two na dubrovačku zračnu luku Ćilipi, gdje su ga u ime hrvatske vlade dočekali ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac te hrvatski veleposlanik u SAD Neven Jurica. Dolazak američkog potpredsjednika u Dubrovnik popraćen je izuzetnim mjerama sigurnosti, zbog kojih je zatvorena 25 kilometara duga prometnica od zračne luke do grada i hotela Palace gdje će visoki gost odsjesti. Na svakih 100 metara od Ćilipa do grada uz cestu su pripadnici specijalne i temeljne policije a sva parkirana vozila su uklonjena. U provedbi mjera sigurnosti angažirani su i pripadnici Civilne zaštite.

KABUL - Svih deset putnika i članova posade u američkom vojnom helikopteru, koji se srušio tijekom borbenih operacija u Afganistanu, poginulo je, priopćila je u subotu američka vojska u novom izvješću. "Ostaci 10 vojnika pronađeni su u helikopteru. Nema preživjelih", rekla je glasnogovornica vojske Tamara Lawrence. Uzrok pada helikoptera CH-47 u petak kasno navečer nedaleko od Asadabada, glavnog grada pokrajine Kunar, nije neprijateljska vatra, navodi vojska. "CH-47 je bio u akciji u zoni slijetanja na vrhu planine kada je došlo do pada", navodi se u priopćenju. "Drugi zrakoplovi i posade također su bili u zoni slijetanja i potvrdili su da neprijateljske snage nisu prouzročile pad.

TIKRIT - Diljem Iraka, posebno u većim gradovima ili njihovoj blizini u petak navečer i subotu nastavljena su ubojstva i napadi, prenose svjetske agencije. U subotu ujutro u napadu bombaša samoubojice koji je ušao u iračku vojnu bazu u Tikritu odjeven u vojnu odoru iračke vojske, osim njega su poginula i trojica iračkih časnika, izvijestili su sigurnosni izvori. Jedan je časnik pritom ozlijeđen. Južno od Bagdada, u gradu Mahawilu u odvojenim incidentima oteto je petero Iračana, među kojima trojica pripadnika specijalnih policijskih snaga. Specijalci su obavljali uobičajene dužnosti odjeveni u civilnu odjeću. Među otetima su i dvojica vozača kamiona. Otmice su sve češće u Iraku, posebno nakon napada na šijitsku džamiju u sunitskom gradu Samarri 22. veljače. Tijela žrtava s prostrijelnim ranama svakodnevno se otkrivaju u raznim dijelovima Iraka, uglavnom vezanih ruku i s povezima preko očiju. U gradu Jurf al-Sakharu, južno od Bagdada u eksploziji bombe ručne izrade podmetnute uz cestu u petak su ranjena dvojica policajaca tijekom uobičajene ophodnje.

ZAGREB/NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a najvjerojatnije neće usvojiti rezoluciju o Iranu prije sastanka ministara vanjskih poslova u ponedjeljak navečer u New Yorku, ocjenjuju agencije u subotu na temelju informacija dobivenih iz izvora zapadnih diplomata u sjedištu Ujedinjenih naroda. Rusija i Kina, prema tim izvorima, i dalje inzistiraju na tome da se iz teksta rezolucije izbaci svako pozivanje na poglavlje VII Povelje UN-a. To poglavlje Vijeću sigurnosti daje ovlasti koje sežu od nametanja sankcija do vojne intervencije.

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Dragan Čović izjavio je kako su se njegovi odnosi s hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom značajno popravili te da je temelj tog poboljšanja prihvaćanje činjenice kako su "Hrvati u BiH konstitutivni narod a ne nečija dijaspora". "Svakim su danom bolji odnosi. Ali počeli smo uvažavati realnosti našeg života... i moje osnovno načelo da je hrvatski narod u BiH konstitutivan", izjavio je Čović u intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko Oslobođenje. Čović je istaknuo kako upravo na tom načelu - protivnom onom da su Hrvati u BiH "nečija dijaspora" - želi predstavljati svoj narod i zagovarati njegove interese. "Svi koji nam u tome žele pomoći su dobrodošli, to su naši pravi prijatelji i bojim se da je tu bilo dosta spornog. Politika hrvatskog naroda u BiH se mora voditi iz BiH, mi moramo preuzeti odgovornost za nju", kazao je predsjednik HDZ BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙