FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit u Vilniusu: Cheney kritizirao politiku Rusije

Vilniusu: Cheney kritizirao politiku RusijeVILNIUS, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Američki potpredsjednik DickCheney izrekao je jednu od dosad najoštrijih osuda politike službeneMoskve, optužio je da nazaduje u demokraciji i zatražio da se prestaneslužiti opskrbom energentima kao sredstvom "ucjenjivanja".
VILNIUS, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Američki potpredsjednik Dick Cheney izrekao je jednu od dosad najoštrijih osuda politike službene Moskve, optužio je da nazaduje u demokraciji i zatražio da se prestane služiti opskrbom energentima kao sredstvom "ucjenjivanja".

"Rusija može birati ... Nitko od nas ne vjeruje da je sudbina Rusije da postane naš neprijatelj", rekao je Cheney na summitu baltičkih i crnomorskih čelnika u Vilniusu u trenutku kad su odnosi Rusije i Sjedinjenih Država ionako već zahladnjeli.

Cheney je u Litvi na summitu zemalja Baltičkog i Crnog mora na kojem će se govoriti o dugoročnoj viziji politike NATO-a i EU-a na istoku. Na skupu će sudjelovati i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Prema riječima američkoga potpredsjednika, protivnici reforma u Rusiji "žele preokrenuti postignuća iz posljednjega desetljeća" i ograničavaju demokratska prava. Cheney upozorava ruskoga predsjednika Vladimira Putina da bi neki postupci službene Moskve mogli naštetiti odnosima s drugim zemljama.

"Nije legitimno naftom i plinom služiti se kao oruđem za ponižavanje ili ucjenjivanje, bilo manipuliranjem opskrbom ili pokušajem monopolizacije transporta", rekao je Cheney.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙