FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cheney kritizirao Rusiju zbog stanja demokracije i energetskog ucjenjivanja susjeda

VILNIUS/MOSKVA, 4. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Američki potpredsjednikDick Cheney u četvrtak je na konferenciji u Vilniusu u Litvikritizirao Rusiju zbog zastoja u demokratskim reformama, uplitanja uunutarnje stvari bivših sovjetskih republika i vođenja ucjenjivačkeenergetske politike.
VILNIUS/MOSKVA, 4. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Američki potpredsjednik Dick Cheney u četvrtak je na konferenciji u Vilniusu u Litvi kritizirao Rusiju zbog zastoja u demokratskim reformama, uplitanja u unutarnje stvari bivših sovjetskih republika i vođenja ucjenjivačke energetske politike.

Sjedinjene Države i Europa žele da se Rusija pridruži krugu "živih, vibrantnih demokracija" no iz Rusije dolaze znaci teškoća, kazao je Cheney dodajući kako će SAD to pitanje otvoriti na srpanjskom sumitu G-8 ovoga ljeta te Moskva treba odlučiti hoće li se vratiti demokratskim reformama.

''U mnogim područjima civilnog društva - od religije i medija, do udruga i političkih stranaka - vlada nepravedno i neprimjereno ograničava prava svog naroda'', kazao je Cheney.

Američki potpredsjednik kritizirao je Rusiju i zbog miješanja u unutarnje stvari susjednih zemalja, a njezinu energetsku politiku izjednačio je s ''ucjenjivanjem''.

"Ne služi legitimnim interesima kada nafta i plin postanu alatima zastrašivanja i ucjena, bilo da se manipulira opskrbom ili se pokušava monopolizirati prijevoz'', kazao je.

''Nitko ne može opravdati akcije koje potkopavaju teritorijalni integritet susjeda, ili uplitanje u demokratske pokrete'', dodao je Cheney.

Američki potpredsjednik, kao i drugi sudilonici konferencije u Vilnusu, osudili su represivnu politiku u Bjelorusiji i pozvali na oslobađanje iz zatvora oporbenog čelnika Aleksandra Milinkeviča, koji je trebao sudjelovati na skupu u litavskoj prijestolnici.

"Taj narod je stradao u velikim ratovima i iskusio strahovite gubitke, a sada tim ljudima posljednja diktatura u Europi uskraćuje temeljne slobode'', naglasio je Cheney zaradivši pljesak sudionika konferencije.

Konferencija posvećena pitanjima regionalne suradnje i odnosa s EU i NATO-om održava se pod motom "zajednička vizija za zajedničku susjedstvo", a na njoj sudjeluju predsjednici Litve, Latvije, Estonije, Bugarske, Moldove, Rumunjske i Ukrajine te međunarodni dužnosnici, kao što je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Službeni Kremlj je Cheneyeve ocjene o Rusiji kao zemlji koja zaostaje u razvoju demokracije a energetske zalihe koristi za ucjenjivanje susjeda odbacio kao "potpuno neshvatljive''.

"Cheneyev govor po našem je mišljenju pun subjektivnog vrednovanja nas i procesa koji se odvijaju u Rusiji. Ocjene su nam... potpune neshvatljive", izjavio je zamjenik glasnogovornika Kremlja Dmitrij Peskov.

Cheney će nakon Vilniusa u petak pojsjetiti Kazahastan, a od subote do ponedjeljka boravit će u Hrvatskoj. U Dubrovniku će se sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, te u nedjelju sudjelovati na sastanku predsjednika vlada zemalja Jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije - koje bi na summitu NATO-a 2008. trebale dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u Savezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙