FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do21 sat.
ZAGREB, 3. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

VUKOVAR - Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je danas u Vukovaru nazočio proslavi Dana grada, otvorio je u gradskoj četvrti Priljevu poduzetničku zonu u gradnju koje su grad Vukovar, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara uložili 7,5 milijuna kuna. Sanader je poručio kako je Vlada spremna poduprijetio sve gospodarske projekte koje pridonose oživljavanju gospodarstva, navodeći kao primjer zajednički projekt izgradnje brodogradilišta na Dunavu u Vukovaru trogirske tvrtke R.L.E. i vukovarskog "Borova" d.d. Također je najavio kako u idućih nekoliko mjeseci počinju pripreme za izgradnju priključka Vukovara na autocestu A-3 Zagreb - Lipovac.

ZAGREB - Hrvatska vlada, u suradnji sa Svjetskom bankom, započela je s projektom razvoja sustava socijalne skrbi kojim se želi uspostaviti novi, racionalniji i djelotvorniji sustav u većoj mjeri usmjeren na socijalno najugroženije građane, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Projektom će se podržati uvođenje novog modela organizacije socijalne skrbi po načelu "sve na jednom mjestu", što će pridonijeti boljoj organizaciji rada u centrima za socijalnu skrb i poboljšanju usluga za korisnike, rečeno je na prvoj radionici za provedbu projekta koji se danas i sutra održava na Bjelolasici u organizaciji Ministarstva zdravstva i Svjetske banke. Značajan doprinos bit će usklađivanje sustava socijalne skrbi s normama EU-a, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

SISAK - Novi japanski veleposlanik u Hrvatskoj Tetsuhisu Shirakawu danas je posjetio Hrvatski centar za razminiranje u Sisku gdje je najavio nastavak japanske pomoći u uklanjanju mina i otklanjanju minske opasnosti u Hrvatskoj. Protuminsko djelovanje u Hrvatskoj, kako je istaknuo ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, Japan izravno podupire od 2002., od kada je darovao oko 700 tisuća eura. Ravnatelj Jungwirth izrazio je zahvalnost na pomoći i potpori koju Japan daje Hrvatskoj u uklanjanju mina i otklanjanju minske opasnosti, a predstavnici HCR-a upoznali su veleposlanika Shirakawu sa sustavom humanitarnog protuminskog djelovanja u Hrvatskoj.

PAZIN - Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu najavio je kako nema dvojbe da će IDS-ovi saborski zastupnici glasati za skidanje imuniteta Branimiru Glavašu. Prema njegovim riječima, Slavonija je bila žrtva brutalne agresije, no, smatra Kajin, javnost zna da su se ondje događali i zločini iza kojih su stajale neke institucije pod nadzorom hrvatske vlasti. "Zločine treba istražiti, a krivce kazniti, no prije same istrage nikome se ne može ništa pripisati", izjavio je saborski zastupnik Damir Kajin. Član Županijske skupštine i Zajednice udruga istarskih umirovljenika Vittorio Zuliani na istoj je konferenciji za novinare od IDS-ovih saborskih zastupnika zatražio da u Saboru ne podrže prijedlog novog zakona o reformi zdravstva jer umirovljenici procjenjuju da im predložena reforma ne donosi ništa dobroga.

ZAGREB - Gotovo dva milijuna eura vrijedan twining projekt "Integrirano upravljanje granicom - jačanje međuagencijske suradnje" MUP-a te drugih ministarstava, u okviru CARDS projekta Europske unije, svečano je danas zatvoren u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti potpisan je Opći sporazum o integriranom upravljanju granicom te međusobnoj suradnji MUP-a i predstavnika ministarstava finacija, poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Državnog inspektorata. Twining projekt je dio programa "Integrirano upravljanje granicom", a u okviru godišnjeg akcijskog programa CARDS 2001. za Hrvatsku. Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta granične policije i carinske uprave te jačanja suradnje između raznih institucija.

RIJEKA - Svečanom akademijom u kinu "Teatro Fenice" danas je u Rijeci obilježena 61. godišnjica oslobođenja Rijeke. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je u Rijeci antifašizam uzdignut na razinu jednog od najviših načela djelovanja koje se poštuje u svakodnevnim aktivnostima, u odlukama koje se donose u gradu te u društvenim pravima i slobodama. Obersnel je rekao da su brisanjem granice na Rječini 1945. objedinjena sva raznolikost i bogatstva prošlosti što je dalo velik doprinos multikulturalnosti i multietničnosti Rijeke. Po njegovim riječima, Rijeka se sada vraća moru i Rječini otvaranjem sadržaja uz obalu. Pritom je posebno naglasio vrijednost projekta Rijeka Gateway s ciljem modernizacije i premještanja lučkih kapaciteta, novih prometnica i stvaranja prepoznatljivog obalnog pojasa.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije danas je raspisalo natječaje za 11 radijskih i dvije lokalne televizijske koncesije. Kod većine od 11 radijskih koncesija riječ je o obnovi već postojećih, dok je prvi natječaj raspisan za radijske postaje u gradovima Pakrac i Zadar. Natječaj za obnovu raspisan je za šire područje Vukovara, Istarsku i Međimursku županiju, dvije frekvencije na području grada Zagreba, gradove Dubrovnik, Prelog i Kastav te općinu Vidovec. Natječaj za dvije nove televizijske postaje raspisan je za područje Grada Zadra i šire područje Osijeka. U Vijeću ističu da će dokumentaciju o natječaju danas uputiti Narodnim novinama koje će ga najvjerojatnije objaviti u petak. Od dana objave teče sedmodnevni rok za preuzimanje dokumentacije, nakon čega slijedi 30 dana za prijavu na natječaj.

DUBROVNIK - U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku danas je počeo s radom 22. poslijediplomski studij viktimologije, a okupio je šezdesetak nastavnika i studenata iz SAD-a, Australije, Kanade, Japana, Njemačke i Hrvatske. Teme ovogodišnjeg skupa obuhvaćaju probleme nasilja u svijetu, nasilja u obitelji, pomoći žrtvama, sprječavanje stradanja ljudi, te položaj žrtve pred sudom. Više referata bavi se problemima restitutivne pravde kojom se hoće riješiti problem sukoba između žrtve i počinitelja zločina u sklopu društvene zajednice.

DUBROVNIK - Prema danas potpisanom koalicijskom dogovoru, dubrovačko-neretvanska županica trebala bi biti Mira Buconić s Nezavisne liste Stipe Gabrića Jamba, predsjednik Skupštine Božo Memed iz SDP-a, kao i jedan od podžupana Ivo Karamatić, dok HNS još uvijek nije odlučio tko će biti drugi podžupan. Sporazum su danas u Dubrovniku potpisali predstavnici Nezavisne liste Stipe Gabrića Jamba, SDP-a i HNS-a. Po riječima Stipe Gabrića Jamba, riječ je o čvrstoj i operativnoj koaliciji, a vlast će biti formirana sukladno izbornim rezultatima. Predsjednik županijskoga SDP-a Mirko Duhović rekao je kako će to biti stabilna koalicija u kojoj će svaka stranka zadržati mogućnost određenih korekcija, ali i snositi odgovornost za rezultate.

VIROVITICA - Virovitičko-podravski župan Zvonimir Šimić danas je izjavio kako je koalicija HDZ/HSP/HSLS preuzimanjem vlasti u toj županiji naslijedila pet milijuna kuna obveza i da nije tražila pomoć, nego nastavila raditi, pa bi danas, kako je rekao, ako je moguće, kupili Požeško-slavonsku županiju. Ako je moguće proglasiti stečaj nad županijom, onda ju je valjda moguće i kupiti, rekao je župan Šimić na današnjoj sjednici Poglavarstva u raspravi pod točkom "razno". Prijedlog je, kako je rekao, dao na razmišljanje članovima Poglavarstva.

POŽEGA - Budući požeško-slavonski župan Zdravko Ronko, komentirajući današnji prijedlog virovitičko-podravskog župana Zvonimira Šimića o mogućoj kupnji Požeško-slavonske županije, rekao je da bi Šimiću bilo bolje da građanima svoje županije iznese stanje svojega upravljanja, "a ne da ozbiljno stanje za građane Požeško-slavonske županije na neki način izvrgava zafrkanciji". Šimić je župan zahvaljujući koaliciji HSP-HDZ i HSLS, istoj onoj koja je i Požeško-slavonsku županiju dovela u sadašnje stanje, izjavio je Ronko, dodavši kako je i svu ozbiljnost stanja u toj županiji potkrijepio i Vladin županijski povjerenik koji je jučer Središnjem državnom uredu poslao i izvješće.

ZAGREB - Preseljenje u drugo mjesto radi zaposlenja za oko 60 posto hrvatskih građana predstavlja problem, dok je njih oko 40 posto iskazalo spremnost na mobilnost kada je u pitanju osiguranje zaposlenja ili boljih prihoda, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje tržišta GFK Hrvatska. Na pitanje bi li bez oklijevanja preselili zbog posla i sigurnijih prihoda, njih pet posto izjasnio se kako je to već činilo, 19 posto ih je spremno otići bilo kamo, 12 posto pristalo bi seliti samo unutar Hrvatske, pet posto pristaje seliti samo u inozemstvo, dok 22 posto ispitanika nije posve sigurno, a 37 posto nikako ne bi selilo zbog radnog mjesta. Istraživanje je provedeno na uzorku od tisuću građana Hrvatske starijih od 15 godina.

ZAGREB - Mislav Gjurić (48), otorinolaringolog koji je zbog sumnje da je primio mito dobio otkaz u zagrebačkoj bolnici na Šalati, danas je pred istražnim sucem odbacio sumnje USKOK-a da je primio 4500 kuna za operaciju uha i ugradnju proteze. Njegov branitelj Ante Madunić izjavio je nakon jednosatnog iskaza pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda da je Gjurić dopunio svoju obranu koju je dao policiji, odbacivši optužbe na svoj račun. Nakon današnjeg saslušanja istražni sudac Zoran Luburić mora odlučiti hoće li protiv Gjurića otvoriti istragu ili će izraziti neslaganje sa istražnim zahtjevom USKOK-a.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je u tijeku šesta, neslužbena, konferencija direktora meteoroloških i hidroloških služba u jugoistočnoj Europi, koju je priredio Državni hidrometeorološki zavod. Na skupu sudjeluju direktori iz 11 zemalja jugoistočne Europe te predstavnici međunarodnih udruga Svjetske meteorološke organizacije, Međunarodne komisije za slijev rijeke Save, Svjetske banke te proizvođača meteorološke i hidrološke opreme iz Finske i SAD-a. Po riječima Ivana Čačića, ravnatelja Državnoga hidrometeorološkog zavoda, cilj konferencije je jačati razvoj državnih meteoroloških i hidroloških služba u jugoistočnoj Europi, izmjenjivati podatke, prenositi znanja i tehnologije te usklađivati rad.

OSIJEK - U Strossmayerovoj ulici u Osijeku u obiteljskoj kući oko 17 sati pronađen je mrtav mladić (1977.), a po prvim policijskim podacima riječ je o kažnjivu djelu ubojstva. Očevid je u tijeku. Policija je zatvorila veći dio Strossmayerove i nekoliko obližnjih ulica. Po neslužbenim podatcima mladić T.B. uboden je nožem, a iskrvario je na putu do kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙