FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Poglavarstvo Muzeju grada predalo reprint "Hrvojeva misala"

Split: Poglavarstvo Muzeju grada predalo reprint "Hrvojeva misala"SPLIT, 3. svibnja 2006. (Hina) - Reprint "Hrvojeva misala" iz 1973.godine, kojega je izvornik napisan između 1403. i 1404. godine, nakonšto je desetak godina krasio vitrine splitskoga Gradskogapoglavarstva, danas je predan Muzej grada Splita, u povoduobilježavanja Dana grada i blagdana Svetoga Dujma.
SPLIT, 3. svibnja 2006. (Hina) - Reprint "Hrvojeva misala" iz 1973. godine, kojega je izvornik napisan između 1403. i 1404. godine, nakon što je desetak godina krasio vitrine splitskoga Gradskoga poglavarstva, danas je predan Muzej grada Splita, u povodu obilježavanja Dana grada i blagdana Svetoga Dujma.

"Hrvojev misal", koji je za hercega splitskoga i bana hrvatsko-dalmatinskog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića napisao pisar Butko, smatra se najljepšom i najbogatijom glagoljičkom knjigom, a sadrži 247 pergamentnih listova ukrašenih s 96 minijatura i 380 inicijala. Starozavjetne i novozavjetne teme urešene su bogatim sitnoslikama, po kojima je i najpoznatiji, od kojih neke sadrže vedute Dioklecijanove palače. Muzej grada time je upotpunio bogatu zbirku umjetnina iz 15. stoljeća.

Primajući ga od splitskoga gradonačelnika Zvonimira Puljića, ravnatelj Muzeja grada Splita Goran Borčić naglasio je kako Misal sadrži tri posebno lijepa ukrasa i iluminacije: Hrvoja Vukčića Hrvatinića na konju, njegov grb i sv. Mihovila. Za splitsku povijest, kako je rekao, važne su i tri iluminacije iz Kristova života kroz koje su prikazane zidine Dioklecijanove palače.

"Premda nisu oslikane u realnom obliku, iluminacije se smatraju najstarijim sačuvanim prikazima Splita", istaknuo je Borčić.

Misal je, prema legendi, iz Bosne odnio kralj Matijaš Korvin, a Turci su ga uzeli iz kraljeva dvora u Budimu. Original se čuva u knjižnici turskog muzeja Topkapi Saray u Istanbulu. Borčić je rekao i kako je tamo bio prije desetak godina, kada je, znajući za njegovu vrijednost i bogatstvo ilustracija, "zamišljao kako bi bilo lijepo da se original predstavi u Splitu".

Imajući na umu, dodao je, kako se to vjerojatno neće nikada dogoditi, nadao se da će Split dobiti barem kvalitetnu repliku, što se i ostvarilo.

Splitski gradonačelnik Muzeju grada, osim "Hrvojeva misala", uručio je i bogatu donaciju stručnih knjiga o splitskoj povijesti čime je muzejska knjižnica upotpunjena vrijednim izdanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙