FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovensko državno odvjetništvo ne zna za prijavu u slučaju Birkića

LJUBLJANA, 3. svibnja 2006. (Hina) - Slovensko državno odvjetništvonema informacija o kaznenoj prijavi protiv Slovenije koju su 27.travnja podnijeli Centar za razvoj demokracije iz Splita i Helsinškiodbor Slovenije u vezi sa slučajem Josipa Birkića, hrvatskogdržavljanina i nekadašnjeg ročnika bivše JNA, koji je 28. lipnja 1991.godine ranjen na talijansko-slovenskom graničnom prijelazu RožnaDolina blizu Nove Gorice.
LJUBLJANA, 3. svibnja 2006. (Hina) - Slovensko državno odvjetništvo nema informacija o kaznenoj prijavi protiv Slovenije koju su 27. travnja podnijeli Centar za razvoj demokracije iz Splita i Helsinški odbor Slovenije u vezi sa slučajem Josipa Birkića, hrvatskog državljanina i nekadašnjeg ročnika bivše JNA, koji je 28. lipnja 1991. godine ranjen na talijansko-slovenskom graničnom prijelazu Rožna Dolina blizu Nove Gorice.

Kako je u srijedu u priopćenju za javnost naveo ured glavne tužiteljice Barbare Brezigar, državno odvjetništvo nije primilo nikakvu kaznenu prijavu u vezi s navodnim kršenjem Ženevske konvencije u operacijama za kontrolu graničnog prijelaza Rožna Dolina, gdje je izbio sukob pripadnika tadašnje JNA i slovenskih snaga niti je obaviješteno o takvoj prijavi u Zagrebu.

Spomenute nevladine udruge podnijele su prijavu protiv Slovenije zbog kršenja ratnog prava na osnovi Birkićevih izjava da su na njega i druge članove posade tenka, koji su pogodili i zapalili slovenski teritorijalci, slovenske snage pucale i nakon što su se pokušavali predati.

Njegove izjave opovrgnuo je zapovjednik postrojbe slovenskih teritorijalaca koji je vodio akciju u Rožnoj Dolini. Sadašnji predsjednik veteranske organizacije Srečko Lisjak rekao je da su posade tenkova blizu graničnog prijelaza dobile pet minuta za predaju, ali da su umjesto toga podigli kupole i pokrenuli motore nakon čega je naredio napad. U spomenutom okršaju poginula su četiri pripadnika tadašnje JNA, a više je bilo ranjenih, dok nijedan slovenski teritorijalac nije bio ranjen niti ubijen.

Mariborski dnevni list "Večer" u srijedu je u vezi s obnovom polemika oko navodnih slučajeva zločina i kršenja ratnog prava u Sloveniji 1991. godine prenio izjavu Milana Horvata, predsjednika veteranske organizacije Sever - koja okuplja policijske pripadnike - da su, što se njih tiče, slučajevi o kojima je riječ završeni i da se ne boje mogućih istraga.

"Veterani su branili referendumsku odluku o samostalnoj Sloveniji, a JNA je bila agresor. Djelovali smo po međunarodnom ratnom pravu", rekao je Horvat, dodajući da iza insinuacija o ratnim zločinima i pokušaja blaćenja tadašnjih događaja stoje "organizirane skupine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙