FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

SARAJEVO - Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju Srbije i Crne Gore s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je sarajevskom Dnevnom avazu od ponedjeljka kako očekuje da će sutrašnje izvješće povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna biti negativno zbog neizručenja Ratka Mladića, te da će doći do prekida pregovora Državne zajednice s Europskom komisijom, čiji nastavak je bio planiran za 12. svibnja ove godine. Osvrćući se na najavu koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erharda Buseka da bi general Mladić mogao do 10. svibnja ove godine biti u Haagu, Ljajić je kazao da su takva nagađanja nerealna. "Nitko u ovom trenutku ne zna gdje je Mladić", rekao je Ljajić, dodavši kako je u vezi slučaja Mladić krajnje neozbiljno licitirati bilo kakvim datumima.

BEOGRAD - Nekadašnji veleposlanik SAD u UN i jedan od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke izjavio je za beogradsku tv postaju B 92 da Srbija mora odlučiti hoće li Kosovo ili članstvo u Europskoj uniji, prenose u utorak svi beogradski elektronički mediji. Dodajući kako ne može govoriti u ime službenog Washingtona, Holbrooke je rekao da će Srbija krajem godine morati donijeti odluku i od toga će direktno ovisiti da li će nastaviti svoj put ka Europskoj uniji ili ne. Holbrooke je kazao kako vjeruje da Kosovo treba dobiti neovisnost, ali s apsolutnim jamstvima sigurnosti i poštivanja imovine, religijske i kulturne slobode manjina, prije svega Srba. Istaknuo je da je Srbija izgubila Kosovo, prije svega zbog politike Slobodana Miloševića. Prema njegovim riječima, nisu točne spekulacije da će se, zbog akcija u drugim dijelovima svijeta, snage Sjedinjenih Država povući s Kosova.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih novinara objavilo je u utorak, uoči sutrašnjeg svjetskog dana slobode medija, izjavu u kojoj tvrdi da se uvjeti za rad novinara u Sloveniji pogoršavaju i da su izloženi političkim pritiscima. "Sloveniju se više ne može ubrajati među države gdje mediji i novinari djeluju nesmetano. Sloboda medija je načeta, a time i temelji demokratskog uređenja u državi", tvrde u novinarskoj organizaciji, dodajući da se u pojedinim medijima izvode političke smjene, da postoje prijetnje otpuštanjem i snižavanjem plaća. Iako ne navode konkretne slučajeve, smatra se da se kritike odnose u prvom redu na stanje u ljubljanskom "Delu", gdje je nedavno došlo do većih promjena u upravi i najutjecajnijim uredništvima.

WASHINGTON - Izaslanik bliskoistočnog kvarteta James Wolfensohn je objavio u Washingtonu svoju ostavku, objasnivši da mu nazočnost Hamasove vlade na palestinskim područjima ne omogućuje daljnje obavljanje dužnosti. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je naglasila da je kvartet prihvatio Wolfensohnovu ostavku, ali da će ju on povući ako se politička situacija promijeni na palestinskim područjima.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će svoje godišnje obraćanje naciji 10. svibnja, priopćio je u utorak Kremalj. Putin obično koristi tu prigodu za procjenu ekonomskih i socijalnih pitanja u svojoj velikoj, energentima bogatoj zemlji.

PARIZ - Francuski premijer Dominique de Villepin isključio je u utorak mogućnost ostavke i rekao da "ništa ne opravdava njegov odlazak" i ponovio da nije bio umiješan u aferu Clearstream o podmetanju svom političkom protivniku ministru Nicolasu Sarkozyju. Na privatnom radiju Europa 1, Villepin je uz ostalo izjavio da će pružiti svu moguću pomoć pravosuđu u toj aferi te da je na raspolaganju. De Villepin je rekao da želi da se utvrdi istina i da je šokiran i uvrijeđen kampanjom podmetanja usmjerenom protiv njega.

KATMANDU - Novi nepalski premijer Girija Prasad Koirala imenovao je u utorak sedmoročlanu višestranačku vladu koja će biti zadužena pregovarati o miru s maoističkim pobunjenicima i ograničiti ovlasti nepalskoga kralja. Kraj Gyandendra, koji je pod pritiskom uličnih prosvjeda prošlog tjedna vratio parlament što ga je bio ukinuo 2002., imenovao je vladu prema uputama premijera Koirale, priopćila je kraljevska palače. Koirala, koji je prisegnuo u nedjelju nakon što ga je kralj imenovao na prijedlog sedam političkih stranaka, u toj je vladi zadržao za sebe resor obrane. Parlament je jednoglasno odobrio premijerov prijedlog o raspisivanju izbora za ustavotvornu skupštinu koja će napisati novi ustav i njime odrediti sudbinu monarhije. Datum izbora još nije utvrđen.

ABUJA - Ponovno je pomaknut rok za potpisivanje mirovnog sporazuma u Darfuru kojeg je podastrijela Afrička unija (AU), određen za utorak u ponoć, doznaje se u utorak od izaslanstva Khartuma i čelnika Afričke unije. Glasnogovornik izaslanstva Khartuma Abadulrahman Zuma je rekao da je posredovanjem postignuta nova odgoda od 24 sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙