FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinju nacionalni ispiti za više od 13 tisuća učenika prvih razreda gimnazija

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Skoro 13 i pol tisuća učenika prvihrazreda gimnazija pristupit će sutra nacionalnim ispitima, pri čemu ćese pismeno provjeravati znanje iz hrvatskog jezika, a potom i izmatematike i prvog stranog jezika.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Skoro 13 i pol tisuća učenika prvih razreda gimnazija pristupit će sutra nacionalnim ispitima, pri čemu će se pismeno provjeravati znanje iz hrvatskog jezika, a potom i iz matematike i prvog stranog jezika.

Nakon provjere znanja iz hrvatskog, nacionalni ispit iz matematike bit će održani 4. svibnja, a iz prvog stranog jezika 5. svibnja.

Nacionalni ispit ne služe ocjenjivanju učenika, neće utjecati na postojeće ocjene, niti se na ispitu može pasti. Svrha ispita je informiranje o postignuću učenika, kao i priprema za državnu maturu.

Ispit iz pojedinog nastavnog predmeta polažu svi učenici u isto vrijeme, a traje najviše 90 minuta. U jednom danu može se polagati ispit samo iz jednog nastavnog predmeta a tih dana učenici su oslobođeni redovite nastave.

Nacionalni ispiti su standardizirani postupci kojima se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja iz pojedinih predmeta, a kako bi se pratio i unaprijedio rad u školama.

Ispiti omogućuju učenicima i nastavnicima da se upoznaju s novim sustavom provjere znanja i vještina učenika te da se pripreme za državnu maturu, koja ih čeka nakon završetka četvrtog razreda.

Iako se ispiti ne ocjenjuju, predmetni nastavnik može nagraditi učenike koji su ostvarili visok rezultat na nacionalnom ispitu ocjenom odličan, ali ne smije koristiti rezultate nacionalnih ispita za snižavanje ocjene ili davanje negativne ocjene, ako učenik ostvari nizak rezultat na nacionalnom ispitu.

Za vrijeme trajanja ispita u prostoriji se smiju nalaziti samo učenici i dva "nadglednika", koji ne smiju biti nastavnici predmeta koji se na ispitu polaže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙