FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da su odnosi Slovenije i Hrvatske relativno dobri, te da je priključivanje Hrvatske Europskoj uniji proces u kojemu će i bilateralna pitanja biti lakše riješiti.

"Gledano izdaleka, u jednoj većoj slici, naša otvorena pitanja s Hrvatskom i nisu tako velika, a vrijeme priključivanja Hrvatske Europskoj uniji iskoristit ćemo za dogovor. Proces priključivanja Hrvatske Europskoj uniji proces je u kojemu će ta pitanja biti lakše riješiti", rekao je među ostalim Rupel u kraćem razgovoru za TV Slovenija, u kojemu se osvrnuo da dvogodišnjicu članstva u Europskoj uniji.

Ilustrirajući kvalitetu i važnost odnosa s Hrvatskom, Rupel je naglasio da međusobna robna razmjena iznosi 1,7 milijardi eura godišnje i da postoje jaka turistička razmjena među zemljama. Upitan da li će na odnose s Hrvatskom negativno djelovati to što se i u Hrvatskoj nedavno govorilo o navodnim ratnim zločinima u Sloveniji prilikom osamostaljenja 1991. godine, Rupel je odgovorio da je "začuđen tom polemikom" i da je to zapravo "polemika sa slovenskom samostalnošću i uspjesima Slovenije" u zadnjih 15 godina.

"Za takvu polemiku je kasno", rekao je Rupel.

WASHINGTON - Tri godine nakon što je objavio da su glavne borbene operacije u Iraku završene, američki predsjednik George W. Bush izrazio je u ponedjeljak uvjerenje kako je Irak izborom nove vlade konačno ostvario odlučujući napredak prema stabilizaciji i demokraciji. Nakon susreta u Bijeloj kući s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, koji su ga izvijestili o njihovu iznenadnom posjetu Iraku prošlog tjedna, predsjednik Bush je rekao kako su novi irački premijer i drugi čelnici "odlučniji no ikad uspjeti".

"Mislimo da je ovo prekretnica za iračke građane i novo poglavlje u našem partnerstvu", rekao je Bush.

BAGDAD - Četiri osobe, među kojima jedan general bivše vojske, ubijene su u ponedjeljak, a osam ih je ozlijeđeno u nekoliko odvojenih napada koji su se dogodili u raznim dijelovima Iraka, izvijestili su sigurnosni izvori. Vozač kamiona-cisterne ubijen je u južnoj četvrti Bagdada gdje su njegov kamion napale i opljačkale nepoznate osobe. U Baqubi je skupina nepoznatih napadača ubila civila, a tri su osobe ozlijeđene. U istoj regiji ubijen je i general bivše iračke vojske. Vozač automobila poginuo je u eksploziji bombe ručne izrade u Kirkuku, a četiri civila ozlijeđena su u eksploziji u gradu Hawiji, 50 km zapadno od Kirkuka. Bomba ručne izrade eksplodirala je u i Basri, gdje su od njezinih posljedica ozlijeđene tri osobe, među kojima jedan policajac. Tijelo jednog civila, na kojemu su bili vidljivi tragovi zlostavljanja pronađeno je u gradu Mussayebu, 60 km južno od Bagdada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙