FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska slavi 60. rođendan svog kralja

STOCKHOLM, 30. travnja 2006. (Hina/AFP) - Od playboya i ljubiteljalijepih automobila, švedski kralj Carl XVI. Gustaf koji u nedjeljuslavi 60. rođendan, postao je nakon niza godina veoma aktivan ipopularan državnik.
STOCKHOLM, 30. travnja 2006. (Hina/AFP) - Od playboya i ljubitelja lijepih automobila, švedski kralj Carl XVI. Gustaf koji u nedjelju slavi 60. rođendan, postao je nakon niza godina veoma aktivan i popularan državnik.

Svečanosti u povodu jubilarnog rođendana okupile su desetine tisuća posjetitelja pred kraljevskom rezidencijom u dvorcu Drottningholm. Tijekom proslave švedski kralj će se s kraljicom Silvijom u kočiji provesti Stockholmom gdje su gomile ljudi izašle na ulice kako bi mu čestitale.

Carl Gustaf, potomak maršala Jeana-Baptistea Bernadottea iz Napoleonove vojske koji je postao švedski kralj, rođen je 30. travnja 1946. Njegov otac, princ Gustaf Adolf poginuo je u zrakoplovnoj nesreći kada je Carlu Gustafu bila godina dana.

Odrastao je okružen četirima starijim sestrama, dok s majkom, princezom Sibyllom koja je često bila odsutna od kuće, nije bio odveć prisan, kao ni s djedom, kraljem Gustafom VI. Adolfom.

Nakon njegove smrti 1973., na prijestolje se popeo Carl Gustaf koji je tada imao tek 27 godina i bio je najmlađi monarh u svijetu.

Godinu dana ranije, na Olimpijskim igrama u Muenchenu upoznao je lijepu prevoditeljicu, Brazilku njemačkog podrijetla, Silviju Renate Sommerlath, s kojom se vjenčao u lipnju 1976.

Iz njihova braka rođeno je troje djece, prijestolonasljednica Victorija, princ Carl Philip i princeza Madeleine, ljubimica fotoreportera.

Za razliku od domaćih političara koji su podijeljeni kada je riječ o očuvanju monarhije, švedski puk je jako privržen kralju.

Šveđani ga vole zbog jednostavnosti i humanitarnog djelovanja. Poštuju i njegove napore da svlada disleksiju od koje boluje, iako ga ponekad zovu "Knugen", što je iskrivljeni oblik od "Kungen", što na švedskom znači kralj.

Njegova slaba strana jesu luksuzni automobili. Njegov BMW kupe našao je mjesto u hodniku palače.

Premda nije ovlašten da iznosi politička stajališta, prije nekoliko godina prekršio je pravilo i neizravno optužio socijaldemokratsku vladu da se nije znala nositi s krizom nakon tsunamija koji je pogodio Aziju koncem 2004., koja je za Švedsku bila nacionalna tragedija u kojoj su život izgubila 543 švedska turista.

Njegovo zanimanje za okoliš - predsjednik je World Wild Funda (WWF) za Švedsku - dobro je primljeno u zemlji koja se veoma zauzima za održivi razvoj, kao i njegova aktivnost u izviđačima.

Zaljubljenik je u sport, pa je tako triput, 1977., 1987. i 1997. sudjelovao u Vasaloppetu, glasovitoj utrci u skijaškom trčanju dugoj 90 kilometara.

Nedavno je bio zapažen kao navijač švedske momčadi na Olimpijskim igrama u Torinu, gdje je skandinavska kraljevina zablistala osvojivši zlato u hokeju na ledu za muškarce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙