FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luj XVI. je umro "kraljevski"

LONDON, 9. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Francuski kralj Luj XVI. umroje dostojanstveno, prema pismu njegovog krvnika kojim se ispravljajunavodi da se kralj "slomio" kada se suočio s revolucionarnom masom igiljotonom 1793. godine.
LONDON, 9. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Francuski kralj Luj XVI. umro je dostojanstveno, prema pismu njegovog krvnika kojim se ispravljaju navodi da se kralj "slomio" kada se suočio s revolucionarnom masom i giljotonom 1793. godine.

Originalno pismo Charlesa Henrija Sansona, glavnog krvnika u Parizu za vrijeme Francuske revolucije, naći će se na dražbi u aukcijskoj kući Christie'e u Londonu 7. lipnja, a očekivana cijena je oko 120.000 funti. Pismo je neimenovana obitelj u svom arhivu čuvala 200 godina.

Sanson, koji je nadgledao pogubljenje više od 2.900 ljudi u razdoblju od 1778. do svog povlačenja 1793. godine, kazao je da se Luj XVI. podno giljotne ponašao "kraljevski".

"Zbog istine, treba reći da je stajao smireno i postojano da nas je sve začudio", piše u svom pismu Sanson.

Njegova supruga Marija Antoaneta, poznata je po rečenici da bi izgladnjeli seljaci trebali jesti kolače ako već nemaju kruha, pogubljena je devet mjeseci kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙