FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. travnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 30. travnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

NEW YORK - Rođen u vrijeme "Velike depresije", prebrodio bijedu, svjetski rat, radničke štrajkove, strah od terorizma, pa čak i udar zrakoplova. Riječ je o Empire State Buildingu, nekada najvišoj zgradi na svijetu koja u ponedjeljak slavi 75. rođendan. Izgradnja četristotinjak metara visokog Empire State Buildinga jedan je od većih građevinskih pothvata prošlog stoljeća. Zgradu je 410 dana gradilo 3.400 radnika, uglavnom doseljenika, a svečano ju je otvori 1. svibnja 1931. tadašnji američki predsjednik Herbert Hoover. Slavni je neboder četrdeset godina držao rekord najvišeg na svijetu, a nakon rušenja tornjeva "blizanaca" World Trade Centra 11. rujna 2001. ponovno je preuzeo primat među njujorškim neboderima. Empire State Building danas je deveti neboder po visini u svijetu, a u SAD-u je od njega viši samo Sears Towera u Chicagu.

LONDON - Jedan medaljon i dnevnik s opisom događaja pri potonuću Titanica bili su među 300 predmeta vezanih za tu pomorsku tragediju što su prodani na aukciji u Velikoj Britaniji za nekoliko stotina tisuća dolara. Dnevnik Helen Churchill Candee, u kojem se na 36 stranica opisuju njena zapažanja tijekom tragedije, prodan je za 85.000 dolara, rekli su iz aukcijske kuće Henry Aldridge and son. Aukcijska kuća navodi kako nije jasno kada je Helen Churchill Candee pisala taj dnevnik - tijekom ili nakon nesreće. Prije nego što se ukrcala na čamac za spašavanje Helen je svom prijatelju Edwardu Kentu predala medaljon sa slikom svoje majke. Medaljon je pronađen u džepu njegove jakne nakon što je Kentovo tijelo izvučeno iz mora pri potrazi za preživjelima.

BAGNERES-DE-BIGORRE - Francusko ministarstvo zaštite okoliša odlučilo je tajno pustiti drugu slovensku medvjedicu u šume francuskih Pireneja u petak, kod mjesta Bagneres-de-Bigorre, ali je to opet izazvalo ljutnju farmera i lokalnih političara. Tri dan nakon medijski popraćenog puštanja na slobodu medvjedice Palome, koje su ometali prosvjedi nezadovoljnika, druga životinja po imenu Franska u čast Francuskoj, puštena na slobodu "u tajnosti" tijekom petka, priopćeno je iz ministarstva zaštite okoliša. Unatoč potpori dviju vlada naseljavanju slovenskih medvjeda u Pirineje, kako bi se obnovio njihov broj, lovci i ovčari protive se tome strahujući za stada odnosno za divljač. Slovenci bi do ljeta trebali Francuzima isporučiti ukupno pet medvjeda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙