FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI BR. 161: "Beč: UN-ovi posrednici..."

ZAGREB/BEČ , 3. travnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da unesuispravak u vijest HNA 0161 "Beč: UN-ovi posrednici..." i u prvomodjeljku umjesto "s većinskim kosovskim stanovništvom" napišu "svećinskim albanskim stanovništvom".

Ispravak vijesti br. 161

Beč: UN-ovi posrednici i dalje angažirani na sastanku o Kosovu

ZAGREB/BEČ , 3. travnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest HNA 0161 "Beč: UN-ovi posrednici..." i u prvom odjeljku umjesto "s većinskim kosovskim stanovništvom" napišu "s većinskim albanskim stanovništvom".

Ispravno ta rečenica glasi: "UN-ovi posrednici u ponedjeljak su na pregovorima koji se održavaju u Beču nastavili s angažmanom na postizanju sporazuma o većim lokalnim ovlastima za kosovske Srbe u posljednjem krugu izravnih pregovora o toj srpskoj pokrajini s većinskim albanskim stanovništvom, prenose u ponedjeljak agencije".

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti:

Beč: UN-ovi posrednici i dalje angažirani na sastanku o Kosovu

ZAGREB/BEČ, 3. travnja 2006. (Hina) - UN-ovi posrednici u ponedjeljak su na pregovorima koji se održavaju u Beču nastavili s angažmanom na postizanju sporazuma o većim lokalnim ovlastima za kosovske Srbe u posljednjem krugu izravnih pregovora o toj srpskoj pokrajini s većinskim albanskim stanovništvom, prenose u ponedjeljak agencije.

"Tako smo udaljeni u našim stajalištima", rekao je za Reuters nakon jutarnje sjednice zamjenik kosovskog premijera Lufti Haziri. "Srbi se protive glavnim načelima dokumenta".

Reuters prenosi kako se od kosovskih Albanaca očekuje da daju veće ovlasti pripadnicima srpske manjine na Kosovu. UN-ovi posrednici koje predvodi bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari odbacili su srpski zahtjev za odvajanjem srpskog entiteta ili autonomiji za Srbe na sjeveru pokrajine.

Umjesto toga posrednici žele postići decentralizaciju vlasti te omogućiti suradnju između srpskih regija i srpskih vlasti u Beogradu, te prelijevanje nekih financija iz srpskog proračuna.

Beograd tvrdi da preliminarni prijedlog UN-a, rezultat dvaju ranije održanih krugova pregovora nije donio veći napredak. "Taj dokument ne sadrži ništa značajno od onoga što smo očekivali", rekao je prije sastanka u ponedjeljak novinarima srpski pregovarač Aleksandar Šimić.

Ahtisaari je kazao kako bi tehnički gledano dijalog mogao biti gotov u roku od nekoliko mjeseci, kada pregovori krenu u smjeru pitanja statusa Kosova, koji Srbi oštro osporavaju, no očito je neizbježan s obzirom na signale koje upućuje Zapad. Kosovo je pod upravom UN-a od 1999. Kosovski Albanci zalažu se za neovisnost, no Srbi žele zadržati suverenitet nad tom pokrajinom.

"Do kraja predstojećeg sastanka ćemo, ukoliko bude točaka oko kojih se ne budemo mogli dogovoriti, a bojim se da će biti upravo tako, biti prisiljeni jednostavno reći - čujte, načela su ovakva" i nema izbora, rekao je UN-ov dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Istodobno je u ponedjeljak grčko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo o održavanju u srijedu sastanka o Kosovu kojemu će prisustvovati diplomatski dužnosnici iz balkanskih zemalja i predstavnici EU-a, UN-a, NATO-a te Kontaktne skupine koju čini pet zapadnih zemalja i Rusija. U izvješću stoji kako će se sastanak održati u srijedu u Ateni te da mu je "svrha još više potaknuti razmjenu stajališta", rekao je za France presse glasnogovornik ministarstva na konferenciji za novinare George Kumutsakos.

Grčka će biti domaćin sastanka s obzirom na ulogu aktualnog predsjedatelja Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalnog tijela koje okuplja devet zemalja s područja jugoistočne Europe - Albaniju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Makedoniju, Rumunjsku, Tursku te Srbiju Crnu Goru.

"Zemlje u regiji zainteresirane su za razvoj događaja" kada je riječ o pitanju Kosova, a "zemlje članice Kontaktne skupine zatražile su da i njihovi predstavnici prisustvuju sastanku", rekao je Kumutsakos, objasnivši kako je upravo zato Grčka željela organizirati ovaj sastanak.

Kontaktna skupina (SAD, Francuska Njemačka, Velika Britanija, Italija i Rusija neformalno je tijelo koje od početka devedesetih nadzire napredak mirovnih napora na prostorima bivše Jugoslavije

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙