FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni NATO tečaj u sklopu programa "Partnerstvo za mir"

SLUNJ, 5. travnja 2006. (Hina) - Ocjena uspješnosti Međunarodnog NATOtečaja u sklopu programa "Partnerstvo za mir", koji se od 3. do 7.ovoga mjeseca održava na Plitvičkim jezerima i na slunjskom Vojnomvježbalištu "Eugen Kvaternik", bit će poznata u petak, izjavio jenovinarima brigadir Paul Ribarich, direktor ocjenjivačkog NATO tima.
SLUNJ, 5. travnja 2006. (Hina) - Ocjena uspješnosti Međunarodnog NATO tečaja u sklopu programa "Partnerstvo za mir", koji se od 3. do 7. ovoga mjeseca održava na Plitvičkim jezerima i na slunjskom Vojnom vježbalištu "Eugen Kvaternik", bit će poznata u petak, izjavio je novinarima brigadir Paul Ribarich, direktor ocjenjivačkog NATO tima.

Dodao je da su, po do sada viđenim vježbama i njihovoj ocjeni, vojnici i zapovjednici pokazali vrlo visoke standarde te da su zadaci dobro obavljeni.

Direktor vježbe tečaja Drago Horvat, ujedno zapovjednik Prve gardijske brigade, pojasnio je da se kroz 18 scenarija incidentnih situacija koje se provode na terenu, ocjenjuje spremnost Prve satnije Prve gardijske brigade "Tigrovi", helikopterske satnije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Lučko te medicinskog tima za uključivanje u buduće NATO mirovne misije.

Istodobno, NATO provodi tečaj za svoje ocjenjivače (ETC) koji će, ako zadovolje kriterije, dobiti na kraju tečaja certifikate za NATO ocjenjivače za mirovne operacije.

Zamjenik načelnika Uprave za obuku i sport Glavnog stožera Oružanih snaga RH Stjepan Cifrek rekao je da je na tečaju 36 polaznika za ocjenjivače, od kojih je šest iz OSRH, a preostalih 30 je iz 18 zemalja članica NATO-a i zemalja asocijacije "Partnerstvo za mir".

Za vrijeme tečaja provodi se ocjenjivanje tzv. "prve razine osposobljenosti motorizirane pješačke satnije deklarirane za NATO-ov bazen snaga". Ako ocjena bude zadovoljavajuća, slijedi druga razina ocjenjivanja te, uz odobrenje Sabora, uključivanje u neku od mirovnih misija diljem svijeta, rekao je Cifrek.

Novinari su danas u Slunju prisustvovali dvjema vježbama - reakciji konvoja na oružanu zasjedu te brzi helikopterski odgovor na primijenjenu terorističku silu iz zasjede.

Danas su sadržajima Međunarodnog NATO-ova tečaja u Slunju prisustvovali izaslanici Vojno-diplomatskog zbora iz 11 zemalja - Rumunjske, Ukrajine, Austrije, Makedonije, Irana, Mađarske, Češke, Srbije i Crne Gore, Velike Britanije, Poljske i Rusije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙