FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: dio novca za Irak odlazi na zaštitu granica

WASHINGTON, 27. travnja (Hina) - Američki Senat u srijedu jeprihvatio da se dio sredstava predviđenih za financiranje rata u Irakuprebaci na jačanje sigurnosti američkih granica.
WASHINGTON, 27. travnja (Hina) - Američki Senat u srijedu je prihvatio da se dio sredstava predviđenih za financiranje rata u Iraku prebaci na jačanje sigurnosti američkih granica.

Glasujući 59-39 senatori su odobrili amandman na zakon o financiranju rata u Iraku i Afganistanu te obnovi uraganom Katrina poharanih krajeva SAD-a kojim se 1,9 milijarda dolara prebacuje s ministarstva obrane na zaštitu granica.

Senatori su također prešli preko prijetnji Bijele kuće vetom na zakon koji predviđa 106,5 milijarda dolara za financiranje ratova i obnove i glasovali protiv smanjivanje tog iznosa.

Predsjednik George Bush zaprijetio je da će staviti veto na taj zakon jer predviđa trošenje oko 12 milijarda dolara više nego što je on tražio, uglavnom za različite programe koje senatori zagovaraju za svoje savezne države.

Konačno glasovanje o zakonu ne očekuje se prije sljedećeg tjedna.

Amandmanom o izdvajanju za sigurnost granica predviđeno je financiranje nabavke novih zrakoplova, helikoptera, brodova i drugih vozila kojima graničari nadziru američku granicu, uglavnom prema Meksiku odakle dolazi većina ilegalnih useljenika.

U želji da ojačaju zaštitu granica, a suočeni sa zahtjevima fiskalnih konzervativaca da se smanji trošenje te Bushevom prijetnjom vetom, senatori su odlučili zahvatiti u iznos određen za Pentagon.

Oporbeni su demokrati zajedno s Bushevim republikancima podržali jačanje sigurnosti granica, ali su prigovorili da će smanjivanje sredstava Pentagonu nauditi američkim vojnicima u Iraku.

"Ne bismo trebali smanjivati sredstva za naše vojnike u ime sigurnosti granica", rekla je senatorica Hillary Clinton, demokrat iz New Yorka.

No predlagač smanjenja republikanski senator Judd Gregg, predsjednik Odbora za proračun, rekao je kako Pentagon može smanjiti troškove na drugim operacijama, a ne na američkim snagama u Iraku.

Bush inzistira da izvanredna sredstva za Irak i Afganista te pomoć oko uragana u zakonu ostanu na 92,2 milijarde koliko je on tražio, a spreman je prihvatiti dodatnih 2,3 milijarde trošenja na sprječavanje izbijanja epidemije ptičje gripe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙