FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 27. travnja

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 27. travnja.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 27. travnja.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslvoa i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i njezin finski kolega Erkki Tuomioja, koji dolazi u radni posjet Hrvatskoj, razgovarat će o bilateralnoj suradnji te suradnji unutar euroatlantskih integracija, poglavito u kontekstu finskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja ove godine (MVP, Zrinjevac 7-8, snimatelji u 15.30; novinari do 16 sati). Ministra Tuomioju primit će i predsjednik Republike Stjepan Mesić te predsjednik Saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica.

ZAGREB - Helsinški monitor Slovenije za ljudska prava u suradnji s Centrom za razvoj demokracije iz Splita predstavit će na konferenciji za novinare nove žrtve ratnih zločina iz Slovenije počinjene 1991. protiv novaka tadašnje JNA Hrvata, Bošnjaka i Srba (Centar za Ljudska prava, Kneza Držislava 6, 12.30 sati).

VARŠAVA - U Varšavi se održava Hrvatsko-poljski poslovni forum na kojem će sudjelovati petnaestak gospodarstvenika iz Hrvatske, te jednako toliko iz Poljske, kao i potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

BRUXELLES - Počinje dvodnevni bilateralni screening za poglavlje Industrijska politika i poduzetništvo na kojem će hrvatski stručnjaci predstaviti razinu spremnosti i planove za provedbu pravne stečevine EU u području industrijske politike i pojedinih industrijskih sektora te o ulozi inovacija. Po završetku bilateralnog screeninga, Europska komisija izradit će Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

DEN HAAG - Nastavak suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne optuženih za etničko čišćenje Bošnjaka na teritoriju Herceg Bosne 1993./94. Bivši premijer HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, šef zatvorske uprave HVO-a Berislav Pušić te zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, pri prvom pojavljivanju izjasnili su da se ne osjećaju krivima po 26 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. Praljak bi trebao održati ''multimedijalnu prezentaciju'' u kojoj će iznijeti svoje viđenje rata i inkriminacija za koje se tereti.

SARAJEVO - Očekuje se da Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nastavi raspravu o amandmanima na Ustav nakon što se od utorka nisu uspjeli suglasiti. Zagovornici i protivnici tog reformskog paketa, predloženog na temelju dogovora čelnika sedam političkih stranaka, a koje zagovaraju i predstavnici međunarodne zajednice, zadržali su tijekom dosadašnje rasprave nepomirljive pozicije.

PARIZ - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u posjetu Parizu u sklopu europske turneje u svrhu lobiranja za nastavak finacijske pomoći Palestincima prekinute nakon što je vlast preuzeo radikalni pokret Hamas.

LONDON - Sastanak zemalja donatora za pomoć Palestincima.

SOFIJA - Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a uz sudjelovanje američke državne tajnice Condoleezza Rice koja je manju europsku turneju po Grčkoj i Turskoj nenajavljeno u srijedu prekinula posjetom Iraku gdje je iskazala potporu novome mandataru iračke vlade.

TOMSK - Završetak sastanka na vrhu ruskoga predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel na kojem je središnja tema gospodarska suradnja dviju zemalja, odnosno iranska nuklearna kriza na vanjskopolitičkom planu.

MOSKVA - Rusija obilježava stogodišnjicu državne Dume. Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe sudjeluje na proslavi.

VATIKAN - Vatikan treba objaviti svoje prve eure s likom pape Benedikta XVI.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Vedrana Mrša

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Renata Tomašević

Navečer: Darko Vlahović

Tel: ** 385 1 4808 645

Fax: ** 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙