FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O posljedicama poplave u Osječko-baranjskoj županiji

OSIJEK, 26. travnja 2006. (Hina) - Osječko-baranjski župan KrešimirBubalo izjavio je danas kako će se tek nakon povlačenja vode moćinapraviti analiza stvarnih šteta od poplave u Osječko-baranjskojžupaniji, no da se već sada procjenjuje da će one iznositi i više od100 milijuna kuna.
OSIJEK, 26. travnja 2006. (Hina) - Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izjavio je danas kako će se tek nakon povlačenja vode moći napraviti analiza stvarnih šteta od poplave u Osječko-baranjskoj županiji, no da se već sada procjenjuje da će one iznositi i više od 100 milijuna kuna.

Tek kada s terena dobijemo sve podatke o štetama od poplave koje se posebno odnose na bojazan da će "kasniti sjetva poljoprivrednih kultura, a one ranije posijane da su potpuno uništene", proglasit ćemo stanje elementarne nepogode u Županiji, rekao je u izjavio za Hinu župan Bubalo. Dodao je kako od Vlade očekuje značajnu pomoć u sanaciji posljedica poplave.

Budući da visoki vodostaj Drave i Dunava još uvijek sporije opada od očekivanog, mjere redovne obrane od poplave za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju još su uvijek na snazi, doznaje se od Zorana Đurokovića, direktora Hrvatskih voda Osijek i rukovoditelj Obrane od poplave za slijevna područja Drave i Dunava.

Dodao je kako se očekuje da će za Vukovarsko-srijemsku županiju krajem ovoga tjedna biti ukinute mjere obrane od poplave, ali ne i za Osječko-baranjsku županiji. Prema Đurokovićevim riječima, od najavljivanog novog visokog vala Drave i Dunava iz susjednih zemlja "kod nas se ne očekuju problemi".

"Upravo radimo analizu posljedica od poplave jer smo uočili određene slabe točke na pojedinim mjestima, što znači da moramo donijeti program novih hidrotehničkih zahvata", rekao je Đuroković.

Današnji vodostaj Drave kod Osijeka iznosi plus 293 centimetra, dok je najviši za vrijeme ovih poplava iznosio plus 503 centimetra. Najviši maksimum zabilježen je 1965. godine - plus 542 centimetra.

Od voditelja Odjela lovstva u Hrvatskim šumama Uprave Osijek Zlatana Mihaljevića doznaje se da je u poplavljenim šumama lovišta Podunavlje-Podravlje, kojim gospodare Hrvatske šume, tijekom proteklih poplava stradalo dosta divljih praščića koji nisu uspjeli prijeći na sigurno. Također je stradalo i nešto jelenske divljači, no, kako je kazao, to su sve prirodne pojave u kojima slabija divljač stradava zakonom selekcije.

Stalnim akcijama uspjelo se spasiti 20-ak divljih prašćića. Divljač se još nije vratila u svoja prirodna staništa jer se voda sporo povlači "te ih svakodnevno dodatno prehranjujemo na mjestima kamo oni mogu doći kako bi se divljač osnažila i izdržala do povratka u svoja staništa", rekao je Mihaljević. U tom je lovištu matično stado od 1500 komada jelenske divljači i 900 divljih svinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙