FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska i Češka: Opasnost od poplava još nije prošla

ZAGREB/PRAG/BUDIMPEŠTA, 5. travnja 2006. (Hina) - Vodostaj rijeka uČeškoj Republici u srijedu je u laganom opadanju, no vlasti strahujuda bi do kraja dana moglo doći do novih izlijevanja u poplavamapogođenim područjima, zbog porasta temperature i prognostičkih najavanovih oborina, prenose u srijedu agencije.
ZAGREB/PRAG/BUDIMPEŠTA, 5. travnja 2006. (Hina) - Vodostaj rijeka u Češkoj Republici u srijedu je u laganom opadanju, no vlasti strahuju da bi do kraja dana moglo doći do novih izlijevanja u poplavama pogođenim područjima, zbog porasta temperature i prognostičkih najava novih oborina, prenose u srijedu agencije.

U posljednjih je nekoliko dana izlijevanje rijeka iz njihovih korita u nekim područjima središnje Europe stajalo života dvanaest ljudi, a nekoliko tisuća stanovnika bilo je prisiljeno napustiti domove.

U nekim češkim regijama materijalna je šteta veća od one nastale nakon velikih poplava 2002. kada je smrtno stradalo 17 osoba. Tada je šteta iznosila oko dvije milijarde eura.

Na istoku zemlje stanje je kritično kod sela Novesedly, gdje su se izlile čak dvije rijeke. Na sjeveru, vodostaj Labe i dalje lagano opada po centimetar svakog sata. U najvećem gradu regije (100.000 stanovnika) Usti Nad Labemu preventivno je u posljednjih nekoliko dana evakuirano nekoliko stotina stanovnika. Ondje vodostaj Labe danas iznosi 867 cm, što je nešto manje od 885 cm koliko je iznosio u ponedjeljak navečer.

S poplavama se muče i Mađari. Dunav je u Budimpešti nedugo nakon ponoći prešao visinu od 861 cm, što je najviši vodostaj u posljednjih 120 godina, izvijestili su službeni izvori, a prenosi agencija MTI. Glasnogovornik tvrtke Sewage Works, Tamas Torok rekao je kako se očekuje da vodostaj Dunava do četvrtka ujutro padne za oko deset centimetara, a do kraja idućeg tjedna mogao bi se spustiti na uobičajeni vodostaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙