FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski medvjedi idu u Francusku unatoč otporu pirinejskih ovčara

LJUBLJANA, 3. travnja (Hina) - Dvije medvjedice i jedan medvjed izslovenskih će šuma do jeseni biti preseljeni u francuske Pirineje, apripreme za njihov ulov u Ljubljani se nastavljaju unatoč prosvjedimakoje su u subotu u pirinejskom mjestu Arbas održali tamošnji ovčari.
LJUBLJANA, 3. travnja (Hina) - Dvije medvjedice i jedan medvjed iz slovenskih će šuma do jeseni biti preseljeni u francuske Pirineje, a pripreme za njihov ulov u Ljubljani se nastavljaju unatoč prosvjedima koje su u subotu u pirinejskom mjestu Arbas održali tamošnji ovčari.

Slovensko ministarstvo za okoliš i prostor ovog će tjedna na konferenciji za novinare objaviti pojedinosti o planiranom ulovu, koji su lani dogovorili ministar Janez Podobnik i njegova francuska kolegica Nely Olin. Budući da se medvjedi već bude iz zimskoga sna, državni zavod za šume počinje akciju tijekom koje će uloviti više primjeraka, a najbolje od njih poslati u Francusku radi obnove populacije smeđeg medvjeda na području Pirineja. No, akcija lovljenja i odabira mogla bi potrajati sve do kolovoza, potvrđeno je u ponedjeljak u ministarstvu okoliša i prostora.

Ovčari iz Pirineja, gdje će se slovenski medvjedi naseliti, u subotu su održali žestoke prosvjede protiv obnove medvjeđe populacije koju smatraju opasnom za svoja stada, a kako prenose slovenski mediji sada se postavlja i pitanje jesu li slovenski medvjedi tamo uopće poželjni.

Kako je ekskluzivno za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka izjavio gradonačelnik Arbasa Francois Arcangelli, tvrdnje stočara da su medvjedi velika opasnost za njihova stada i da ugrožavaju agroturizam nisu točne, a medvjedi im, tvrdi on, samo predstavljaju "zgodan izgovor" da na njih projiciraju sve svoje probleme.

Slovenski medvjedi po prvi put su preseljeni u francuske Pirineje 1996. godine u sklopu međudržavnog projekta, a nekoliko medvjeđih parova tamo se dobro udomaćilo i dobilo potomke.

Prema navodima slovenskih ekologa, lani su u Francuskoj razmišljali i o mogućnosti da se novi medvjedi dovedu iz Hrvatske, budući da je riječ o istoj vrsti i genetskom tipu kojoj pripada i slovenski smeđi medvjed, ali je Slovenija dobila prednost zbog manjih formalnosti pri transportu jer je riječ o državi koja je već članica Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙