FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearna energija ključna za budućnost Baltika

BERLIN, 6. travnja 2006. (Hina/dpa) - Nuklearna je energija ključna zasigurnost baltičke regije, jer ovisnost o ruskim izvorima podsjeća naneugodna vremena u ranim 1990-ima kada je Moskva svoje izvore energijekoristila kao sredstvo pregovaranja, rekao je estonski premijer AndrusAnsip.
BERLIN, 6. travnja 2006. (Hina/dpa) - Nuklearna je energija ključna za sigurnost baltičke regije, jer ovisnost o ruskim izvorima podsjeća na neugodna vremena u ranim 1990-ima kada je Moskva svoje izvore energije koristila kao sredstvo pregovaranja, rekao je estonski premijer Andrus Ansip.

"Ne želimo ovisiti o jeftinoj ruskoj energiji", rekao je Ansip u srijedu, na brifingu za novinare u organizaciji Deutche Wellea održanome nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ansip je izjavio kako je siječanjska odluka Rusije da Ukrajini prekine isporuku plina, čime je smanjena i isporuka plina zapadnoj Europi, pobudila neugodne uspomene iz ranih devedesetih kada je Rusija energiju koristila kao "instrument u službi vanjske politike".

"Moramo energiju dobivati iz različitih izvora, jedan od njih je i nuklearni", rekao je Ansip.

Estonija nema nuklearnih centrala ali je prošli mjesec s Litvom i Latvijom potpisala ugovor o izgradnji nove nuklearne elektrane, najvjerojatnije na lokaciji stare litavske elektrane Ignalina.

Postrojenje broj 1 te sovjetske elektrane zatvoreno je 2004. dok bi se drugo postrojenje, u skladu s međunarodnim propisima, trebalo zatvoriti do 2009.

Izgradnja nove nuklearke stajat će oko četiri milijarde eura, a Ansip je najavio kako će tri spomenute baltičke zemlje najvjerojatnije predložiti i Poljskoj da se pridruži projektu a spominje se i mogućnost nalaženja privatnog investitora.

Premijer Ansip je naglasio kako ga najviše brine što Baltik još nije priključen na električnu mrežu EU kao i činjenica da će ga zaobići plinovod koji se gradi od Rusije prema Njemačko, i koji bi trebao profunkcionirati 2010.

"Potrebno je više solidarnosti u EU", naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙